RIPOSTER

Abszurd: Ezért robogott át nyitott sorompónál a mozdony Zamárdiban

Felnyílt a sorompó, elsötétült a jelzőlámpa az egyik vasúti átjárónál Zamárdiban, majd átrobogott a kereszteződésen egy mozdony. A MÁV hivatalos közleményben reagált a történtekre.

Ahogy a %% is beszámolt róla, a zamárdi Csap utcai átjárónál egy mozdony még rendben áthaladt szombaton délelőtt, ezt követően felnyílt a sorompó, a lámpa villant kétszer fehéret, majd újra pirosra váltott, miközben a sorompó nyitva maradt. A fényjelző elsötétült,

pár másodperc múlva pedig átrobogott egy mozdony az átjárón,

majd onnét nem messze megállt.

A %% természetesen megkereste a MÁV-ot is. Közleményükben azt írták, az átjáróhoz egy magán vasúttársaság Gyékényesre tartó mozdonya érkezett (tehát nem MÁV szerelvény) és az haladt át sötétet jelző sorompón.

A mozdonyvezetőt az irányító már előzetesen értesítette a sorompó állapotáról. A mozdonyvezető később jelentette az irányítónak, hogy félreértette a sorompó számát és hogy azon a megengedettnél nagyobb sebességgel haladt át

- számolt be az abszurd esetről a társaság, majd felhívta a figyelmet, hogy a feltehetőleg megvágott felvételen is látszik, hogy a mozdonyvezető kürtölt és gyorsfékezett, de már nem tudta lelassítani a járművet az ilyenkor előírt, 15 km/h-s sebességre.

A MÁV a Közlekedés Biztonsági Szervezettől az esemény azonnali kivizsgálását kérte a Zamárdinál történt esetről.

Figyelem!
A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha van piros jelzés, az útátjárón nem szabad áthaladni. Ha a piros jelzés valamilyen tartós hiba miatt  6-10 percnél tovább tart, a jelzőkészülék általában önműködően sötétre kapcsolódik. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni. A sötét fénysorompó jelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti, a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére! A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?