Létrehozva: 2015.11.14.

A terror éjszakája Párizsban - Sokkolták a világot a gyilkos akciók

A legfrissebb, szombat reggeli rendõrségi adatok szerint legalább 127 halálos áldozata van a péntek éjjel fegyveresek és pokolgépes merénylõk által éttermekben, koncertteremben, stadionban elkövetett terrortámadásoknak. A francia elnök bejelentette: az Iszlám Állam szervezte a gyilkos akciókat.

Gépfegyverekkel és robbanószerkezetekkel felszerelt terroristák hat különböző helyszínen hajtottak végre támadássorozatot Párizsban, péntek éjszaka. A vérengzésnek szombat reggeli adatok szerint legalább 127 halálos áldozata és több mint 200 sebesültje van.

Francois Hollande francia elnök "háborús cselekménynek" nevezte a terrortámadást, melyet szerinte

az Iszlám Állam szervezett meg külföldről, de belföldi segítséggel.

Támadássorozat hat helyszínen

A terrortámadás helyszínei a Bataclan koncertterem, a Stade de France stadion és különböző bárok, éttermek voltak.

A legtöbb áldozata a koncerten elkövetett merényletnek van. A párizsi városháza egyik illetékese szerint négy fegyveres legalább 87 embert lőtt agyon a Bataclan rendezvényteremben tartott rockkoncerten. Terrorelhárítók feltehetően megostromolták az épületet, mire a fegyveresek felrobbantották a testükre erősített robbanó öveket.

Mintegy negyven ember halt meg öt más merényletben a párizsi régióban. A Párizs északi részén, Saint-Denis-ben lévő Stade de France stadionban elkövetett - feltehetően kettős robbantás - idején, amelyen a francia elnök és a német külügyminiszter is jelen volt a német-francia baráti mérkőzés nézői között -, mintegy kétszáz ember sérült meg.

Iszlamista merénylők

A reggeli értesülések szerint a merénylők azonosítása DNS-minták alapján folyamatban van. Állampolgárságuk egyelőre nem ismert, szemtanúk szerint

többen közülük  Allah Akbar!-t kiabáltak.

A Bataclan rendezvényteremben a négy merénylő közül három felrobbantotta magát, egy merénylőt a rendőrök öltek meg. A további négy merénylő közül egy az utcán, három a stadion közelében robbantotta fel magát.


Az összehangolt támadást azután követték el, hogy Franciaország, az Iszlám Állam elleni szíriai légicsapásokat végrehajtó, Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség egyik alapító tagja magas terrorellenes riasztási fokozatot vezetett be a hónap végén Párizsban kezdődő ENSZ-klímakonferencia előtt.

Szükségállapot és könyörtelen harc

Miután kimenekítették a stadionból, a robbantások közeléből, Francois Hollande szükségállapotot rendelt el - az elsőt a második világháború vége óta, és bejelentette, hogy lezárják az országhatárokat. Bezárták a párizsi metróállomásokat, elrendelték az iskolák, egyetemek és középületek szombati zárva tartását. Egyes vasúti és légi járatok azonban várhatóan továbbra is közlekednek.

Anne Hidalgo polgármester hajnalban bejelentette: felfüggesztik az összes hétvégi sportversenyt és zárva tartanak a párizsi múzeumok, illetve idegenforgalmi nevezetességek és a Párizs közelében lévő Disneyland szórakoztató park.

A francia elnök "könyörtelen" harcot ígért a terrorizmus ellen és rendkívüli biztonsági értekezletet hívott össze szombat reggelre. Valamennyi mentőszolgálatot mozgósították, minden rendőrt visszahívtak szabadságáról, 1500 katonát vezényeltek erősítésül a párizsi régióba, és a kórházak is megerősített személyzettel dolgoznak a sebesültek ellátásán.

Az ügyészség szóvivője nem tudta megmondani, hogy szabadon vannak-e még támadók. A francia rendőrség jelenleg az elkövetők esetleges tettestársai után nyomoz.

Gyászol az egész világ

A világot sokkolta a terrortámadás, a legtöbb állam vezetője - köztük Áder János magyar államfő is - részvétét nyilvánította. Barack Obama amerikai elnök úgy nyilatkozott:

Az Egyesült Államok minden segítséget megad egyik legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra és bejelentette, hogy elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett tisztújító kongresszusát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

mandiner.hu

Feljelentést tettek Varga Judit drámai interjúja után

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-