RIPOSTER

A háború a magyar határra ért Kárpátalján! Kiadják a tűzparancsot?

Váratlanul a magyar határra, Kárpátaljára ért az ukrán háború. Igaz egyelőre csak valamiféle alvilági maffiaháború.

De ettől még a halottak, a felgyújtott autók, a civil áldozatok, a kiürített falu, az egymással farkasszemet néző fegyveresek ugyanazok. És amint azt a %% hírül adta, már bevonultak Kárpátaljára az ukrán hadsereg egységei. Rendet akarnak tenni a helyi felfegyverzett csapatok és az úgynevezett Jobb Szektor nevű, ugyancsak fegyveres milícia közötti összecsapásokban. Ez utóbbi csapat a Munkács környéki hegyekbe fészkelte be magát és megadásról hallani sem akar.

Mit szólnak ehhez a helyi magyarok?

"A munkácsi tragikus eseményekről szóló hírek, televíziós képek azt a célt is szolgálják, hogy megfélemlítsék a kárpátaljai embereket, de mi nem félünk Kárpátalján magyarnak lenni."– jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség  elnöke, az ukrán parlament képviselője nemrégiben.

" Eddig ez a háború távol volt, most pedig egy pillanat alatt megérkezett Kárpátaljára, ami felveti az ukrán állam felelősségét, hogy miként történhetett ez meg, hogyan engedhették be a megye területére a fegyvereseket.

Hangsúlyozta: „a munkácsi eseményekről szóló hírek, televíziós képek azt a célt is szolgálják, hogy megfélemlítsék a kárpátaljai embereket, de nem szabad engednünk, hogy féljünk, mi nem félünk Kárpátalján magyarnak lenni.

Ha Ukrajna deklaráltan Európához kíván csatlakozni, akkor nem engedheti meg az önbíráskodást, a törvénytelen fegyverviselést, nem engedheti meg, hogy felfegyverzett személyek mások életét veszélyeztessék, hiszen jogállamiság, a törvények betartása és a terrorizmus felszámolása, a nemzetiségek jogainak tiszteletben tartása nélkül nincs Európa." – fogalmazott.

Vihar előtti csend

 

A helyzet meglehetősen bonyolult, sokak szerint nem véletlen, hogy az ukrán belügyi egységek és hadsereg még nem támadták meg a Jobb Szektor egységeit. Ugyanis ez a felfegyverzett szabadcsapat tulajdonképpen a kijevi forradalom letéteményesének tartja magát, A híres Majdan lázadóiból verbuválták. Így kaptak később hivatalosan is fegyvert, s lettek különálló része az ukrán hadseregnek. Szóval politikai értelemben meglehetősen bonyolult a helyzet. Ha támad a hadsereg, akkor egyik saját külön egységére támad.

Igaz, állítólag a Jobb Szektor csempészügyek tisztázására érkezett a Kárpátaljára, úgy mondják részesedni akart péládul a Magyarországra irányuló csempészet hasznából. Ahogy a %% korábban a karpatinfo.net nyomán megírta a csempészbevételek szétosztása robbantotta ki fegyveres konfliktust.

Nem csoda, hát a patthelyzet... Ki tudja mit hoz az éjszaka? Kiadja, ki meri-e adni a helyi katonai vezető a tűzparancsot?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?