RIPOSTER

8 éves magyar kislány adta a tippet az egyedülálló újraélesztési technikához

Két mentős kitalált egy módszert, ami segíthet abban, hogy csökkenjen a hirtelen szívhalálban elhunyt emberek száma Magyarországon. A jelenlegi statisztikák szerint ugyanis naponta 70 ember hal meg így, akiknek 70 százaléka elvileg megmenthető lenne!
  • Szerző: RIPOST

Döbbenetes adat: naponta ötvenen életben maradhatnának Magyarországon, ha az emberek tisztában lennének az újraélesztési technikával, és mernék alkalmazni is! Két mentős kifejlesztett egy világon egyedülálló módszert arra, hogyan lehet gyorsan és könnyen bárkinek megtanítani a szívmasszázst. Programjuk a TEVAgy a Hős! nevet viseli.

A hirtelen szívleállás gyakorlatilag minden korosztály érint, olyan kardiológiai betegség, ami előjelek nélkül is bekövetkezhet

– nyilatkozta a %%-nak Mészáros Zalán, a Teva Gyógyszergyár Zrt. munkatársa, aki Klupács Péter mentőtechnikussal dolgozta ki és pénteken a FEZEN fesztiválon mutatta be különleges módszerüket.

Az 5 lépéses módszer a világon egyedüliként biztosítja zene és egy felfújható gumilabda segítségével az otthon tanulás lehetőségét, így bárkiből életmentő válhat.

A korábban mentősként dolgozó, ötgyermekes édesapa lapunknak elárulta, hogy tíz évvel ezelőtt szembesült először azzal, mennyire fontos már gyermekkorban elkezdeni a szívmasszázs tanulását.

Egy székesfehérvári lakáshoz riasztottak minket, ahol rosszul lett egy asszony, nem mutatott életjelet. Amikor kiértünk a címre, megdöbbenve láttuk, hogy a nyolcéves kislány épp újraélesztette az édesanyját mellkaskompresszióval. Sikeresen megmentette az anyukája életét. A gyerek a Baywatch című sorozatban látta, hogyan kell csinálni

– mesélte Zalán, aki mindenképp szeretné megtalálni a most 18 éves székesfehérvári életmentőt.

A mentős azt tapasztalja, hogy eluralkodott a közöny az embereken, sokan már a szomszédjukat sem ismerik. Mások pedig annyira megrémülnek, pánikba esnek, ha valaki rosszul lesz, hogy ez megbénítja őket, képtelenek odamenni a beteghez. Ezen is segít a gyakorlás, ami gumilabdával a legcélszerűbb. A labda ismerős és jó érzéseket keltő eszköz a módszer elsajátításához.

"Nem szeretjük használni az újraélesztés vagy szívmasszázs szót, félelmetesnek érezzük ezeket. Mi segítünk, akik pedig gyakorolják a technikát, azok segítők és hősök lehetnek. Semmi más nem kell, csak bátorság, és nyomni! Nem lehet elrontani! Ha reped a borda, inkább repedjen, a legfontosabb, hogy megállás nélkül pumpálni kell a szívet, mondjuk, a Kis karácsony, nagy karácsony című dal tempójában, amit mindenki ismer. Csak ennyi kell, és megmenthetünk egy életet!"

– hangsúlyozta a %%-nak a szakember.

Hogy jön ide a zene?

Mindenki ismeri az érzést, amikor nem tud kiverni a fejéből egy dallamot, és ez bizony nagyon jól jöhet! Létezik ugyanis egy, a zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység, a BPM (Beats Per Minute: percenkénti leütésszám, az egy perc alatti leütések száma egy adott műben).

"A 100-as értékű dalok ismerete és dúdolása segíthet hozzá, hogy az újraélesztést végző eltalálja a megfelelő ritmust, és ezáltal segítse a megfelelő mellkasi kompressziószám fenntartását. Ahogy említettem, ilyen a Kis karácsony, de a Stayin’ Alive, a La Isla Bonita vagy a Coco Jumbo című sláger is pont 100-as tempójú. Tehát ezek ritmusára kell pumpálni az eszméletét vesztett személy mellkasát"

– mondta a %RIOPST%-nak Mészáros Zalán, aki hisz abban, hogy egyedülálló módszerük elsajátításával sok emberélet megmenthető.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?