RIPOSTER

300 házat tett tönkre a vihar 20 perc alatt Neszmélyen

Mindössze 20 percig tartott szombat este a vihar Neszmélyben, de a fél falut tönkretette. A szőlősgazdák birtokai nem a vihart, hanem a jégesőt sínylették meg.
  • Szerző: Ripost

Több milliós kárt okozott szombat este a vihar a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen. A községben minden második házban, több mint 300 ingatlanban keletkezett kisebb-nagyobb kár, ezek összege 10 ezer forinttól a több millióig terjed. A mindössze 20 percig tartó vihar azonban nemcsak a falut, hanem a Duna-partot, és a a falu feletti szőlőbirtokokat is tönkretette. Mint az az egyik neszmélyi által készített videóban is jól látszik, szinte az ablakokon sem lehetett kilátni a tomboló viharban:

 

Hónapokig tarthat a kárrendezés

"Jelenleg is zajlanak még a helyreállítások, folyamatosan dolgozunk, ki-ki a saját portáján, illetve

a közutakról is takarítjuk le a szemetet, kidőlt fákat"

- mondta a %%-nak Janovics István polgármester, akinek becslése szerint a falu belterületén már ezen a héten helyreállhatnak a dolgok, de a Duna-parti terület helyreállításának idejét - amely nem az önkormányzathoz tartozik, hanem állami földterület -  meg sem meri jósolni. "Bízom benne, hogy nem fog hónapokig tartani, de

már most látható, hogy lassan megy az ügyintézés.

Persze a kárfelmérés is nagyon fontos" - mondja. Jelenleg a Duna-parton ugyanis ez zajlik, és addig a helyreállításnak nekikezdeni sem lehet. Pedig 4-5 olyan helyi vállalkozó is akadt, aki segített volna, a bürokrácia malmai azonban lassan őrölnek. "A Duna-parti ligetet, amit szépítgettünk, ahová padokat tettünk ki, fákat ültettünk, mind tönkretette.

20 év munkája ment tönkre 20 perc alatt.

A szőlőt a jég verte el

Neszmélyben ráadásul borturizmus is működik, a szombat estét a szőlősgazdák birtokai is megsínylették. "A vihar nem vészes, azt a szőlők bírják. De jég is volt! - mondta a %%-nak Szőllősi Mihály. - Az idei évre ez komoly problémát jelent,

30-40%-os a kárunk. Most mentjük a menthetőt, permetezünk, hogy ne rohadjon el a szőlő.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?