Létrehozva: 2020.03.29.

Zavargások Vuhanban, ahol néhány hónapja kitört a járvány

Nem is olyan egyszerű a helyzet Vuhanban, abban a kínai nagyvárosban, ahol tavaly az év végén az első megbetegedések történtek. Pedig a hírek nemrég még arról szóltak, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba.

A városon belül már számos korlátozást feloldottak, de a 11 milliós metropolisz lakói nem hagyhatják el Vuhant. Ugyanakkor több, a környékbeli településeken élő bejárót már beengedtek a városba.

A korlátozások ellen lázadó tömeg Kínában példátlan módon nekiment a rendőröknek, még a rendőrségi autót is felborították. A zavargások egy hídon kezdődtek, amely összeköti Vuhant, Hubei tartomány fővárosát és a szomszédos Jiangxit.

Az emberek amiatt vesztették el a fejüket, hogy ők továbbra sem hagyhatták el a nagyvárost, miközben a környező településeken dolgozókat már beengedték Vuhanba. A több hónapos bezártság után fejét elvesztő tömeg törni- zúzni kezdett és átgázolt a rendőrökön.

Akik végül erősítést kérve, pajzsokkal felfegyverkezve, könnygázt is bevetve állították meg az elszabadult tömeget.

Bár a közlekedési korlátozások zömét már feloldották a 11 milliós nagyvároson belül, de a boltok zöme még zárva tart. És a történtek alapján nyilvánvaló, hogy a kínai hatóságok még nem engedik meg a város határain kívül történő közlekedést.

A környező településekről viszont beengedik az ingázókat, amire a gyárak, termelő üzemek, az ipari tevékenység újraindítása miatt van szükség. Ez elemi gazdasági érdeke Kínának, hiszen így még több előnyt kovácsolhat magának a koronavírus- válságból.

Ugyanakkor gyanúra ad okot, hogy csak befelé tartó forgalmat engedélyeznek, az ingázó munkások sem mehetnek haza a műszak végeztével, Vuhanban kell maradniuk. A városból múlt hétfőn jelentették az utolsó koronavírus megbetegedést.

A kínai hivatalos statisztikák összesen 80 000 megbetegedésről és 3265 halálesetről számolnak be. Még az elmúlt napon is bejelentettek 54 új megbetegedést, szigorúan kihangsúlyozva, hogy ezek külföldről „importált” esetek. Ezek miatt Kína szigorúan korlátozta a külföldről beutazók számát még akkor is, ha valaki érvényes kínai vízummal rendelkezik.

Bár több korlátozást feloldottak, Vuhanban csak egy mobiltelefonnal érvényesíthető egészségügyi kóddal lehet utazni a tömegközlekedési eszközökön. Ezeket a kódokat gondos ellenőrzés után a hatóságok telefonon juttatják el az emberekhez. Ha valakinek nincs ilyen kódja nem szállhat fel buszra, metróra és nem mehet be semmiféle közösségi, nyilvános térre.

Valamivel kedvezőbb a helyzet Qianjiangban, abban a kisebb városban, ahol annak idején valójában kitört a járvány.

Qianjiang egy körülbelül 900 000 lakosú város Hubei tartomány központjában. Kb. 186 km-re nyugatra fekszik Vuhan-tól, amelyet januárban a járvány leginkább érintett több milliós központjaként ismert meg a világ.

Qianjiangban tört ki először a járvány, ezért először itt vezettek be nagyon szigorú intézkedéseket a koronavírus-betegség terjedésének megakadályozására, január 17-én. Vuhan csak hat nappal később kényszerült hasonlóan szigorú intézkedések bevezetésére.

Mivel Qianjiang a maga 900 ezres lakosságával majdhogynem kisvárosnak számít Kínában, a világ inkább már csak arra figyelt fel, hogy a nála sokkal nagyobb Vuhant vesztegzár alá helyezték.

Qianjiang tisztviselői már 10 napja úgy döntöttek, hogy teljes mértékben feloldják a korlátozásokat, újraindulhat az élet az utcán és a gyárakban egyaránt.

A kormány közleménye szerint az összes utcai forgalmi akadályt és ellenőrző pontot is megszüntették. A várost elhagyni azonban ott sem lehet.

A járvány lecsengésére utal, hogy a hatóságok a tartományban, már mind a 14 ideiglenesen felhúzott tartalék-kórházat bezárták.

Szakértők véleménye szerint a lehető legszigorúbb kínai intézkedések, a háborús viszonyokat idéző karantén alapvetően eredményesnek bizonyultak, a járvány alig 8 hét után már visszavonulóban van.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

life.hu

Friss fotó készült Diana hercegné végső nyughelyéről: különleges pillanatban örökítették meg

vg.hu

Pontokba szedtük, milyen lesz a kalauz nélküli MÁV – készülhetünk újdonságokra bőven

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül