Létrehozva: 2020.03.17.

Zárva vannak a határok, nemcsak körülöttünk

Hétfőtől a magyar határt is lezárták a személyforgalom elől, ezzel Magyarország utolsóként csatlakozott a V4 országaihoz, akik szigorú határkorlátozásokat vezettek be.

Orbán Viktor a parlament ülésén jelentette be a mindeddig példátlan intézkedést, hogy lezárják a határokat, valamint korlátozzák az éttermek, kávézók és üzletek nyitvatartását. Magyarországon jelenleg 39 vírusfertőzést regisztráltak, de a miniszterelnök szerint az ország még csak most fog átlépni a csoportos megbetegedések időszakába.

Hasonló döntést hozott Mateusz Morawiecki péntek este, amikor bejelentette, hogy szombat estétől csak lengyel állampolgárok léphetik át a lengyel határt, akikre ugyanúgy 14 nap karantén vár, továbbá betilt minden rendezvényt 50 fő fölött. A miniszterelnök elmondta, hogy az élelmiszerboltok, patikák és drogériák nyitva maradnak, de minden más bevásárlóközpontot azonnali hatállyal bezárnak. Külön kérte a fiatalokat, hogy maradjanak otthon, mert ezzel elejét vehetik a vírus továbbterjedésének.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfőn azt is bejelentette, hogy az országban jelenleg 8000 fő van karanténban és 150 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak és arra számítanak, hogy ez a szám a többi európai országhoz hasonlóan fog növekedni. Hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek eredményességét 7-10 napon belül tudják majd értékelni.

Szlovákia is pénteken zárta le határait minden külföldi előtt kivéve a lengyeleket. Peter Pellegrini vasárnap este sajtótájékoztatóján azt is megosztotta, hogy 61 fertőzéses esetet regisztráltak az országban és kollégáihoz hasonlóan elrendelte a boltok bezárását 14 napra, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat és drogériákat. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az éttermek ezentúl házhoz szállítással kínálják majd az áruikat, hogy csökkentsék a vírus terjedésének mértékét.

Csehország karanténba vonult, hogy lassítsa a vírus terjedését, tudósított a Radio Prague. Az állami biztonsági tanács úgy döntött, hogy komolyan korlátozza a z állampolgárok mozgását március 16 éjféltől, március 24. reggel hat óráig. Andrej Babis miniszterelnök leszögezte, hogy ez nem azt jelenti, hogy a cseheknek tilos elhagyni az otthonukat, de egy kísérlet arra, hogy csak a legszükségesebb dolgokért lépjenek ki a házból, és ha van elegendő tartalékuk, akkor már ne lépjenek utcára. Ez alól természetesen kivétel a munkavégzés, ha azt otthonról nem lehet megoldani, az élelmiszer vásárlás és a pénzügyi vagy postai szolgáltatások igénybe vétele. Jan Hamecek belügyminiszter azt is bejelentette, hogy nem vezetnek be határellenőrzést a szlovák és lengyel határon, hiszen szomszédaik már bevezették azt. Vasárnap este 293 fertőzöttről számoltak be Csehországban.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy az Európai Unió egy hónapra lezárja a külső határait.

„A nem európai országok és az Európai Unió között minden beutazást felfüggesztünk harminc napig” – mondta. Hozzátette, hogy a francia állampolgárok a határzár ellenére hazatérhetnek. Ennek érdekében azt javasolta, hogy forduljanak az adott ország francia nagykövetségéhez vagy konzulátusához.

A hétfő esti hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma Franciaországban 6633 volt, ami több mint 1200-zal haladja meg az előző napi adatokat, a halottak száma pedig 21-gyel 148-ra emelkedett. Az egyik fő gócpont az ország keleti részén az elzászi régió, ahol 1543 beteget tartanak nyilván, és a kórházak intenzív osztályai gyakorlatilag beteltek, ezért egy katonai tábori kórházat is felállítanak. A másik gócpont a szintén túlterheltséggel küzdő Párizs körüli Ile-de-France régió 1762 diagnosztizált beteggel.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök már korábban javasolt egy előzetes beutazási tilalmat, miután több tagállam is a határai lezárása mellett döntött. Von der Leyen sajtófőnöke, Eric Mamer azt mondta, hogy a koronavírus már számos tagállamban jelen van, ezért a határok lezárása nem szükségképpen a legjobb megoldás a további terjedés megfékezésére, de mégis elkerülhetetlen.

Különösen kritikus helyzetben akár a schengeni övezeten belül is visszaállíthatók a határellenőrzések, mint ahogy erre már a legtöbb határon sor is került. Azokat, akik láthatóan nincsenek jól beutazáskor, nem kell visszafordítani a határról, hanem kórházi kezelésnek kell alávetni.

Von der Leyen javaslata szerint a határok lezárása nem vonatkozik a hosszútávú tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, az EU-s polgárok családtagjaira, a diplomatákra, az orvosokra, az ápolókra és a különböző szakértőkre sem. A különösen fontos árukat fuvarozók és a határrégiók ingázó munkavállalói szintén kivételt képeznének a szabályozás alól.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat