POLITIK

Zajlik a manchesteri robbantás büntetőpere

A Take That zenekar koncertjén tartott főpróbát a manchesteri robbantó, aki végül Ariana Grande fellépése után gyilkolt. Ijesztő részletek a zajló büntetőperről. A terroristák barkácsbombáihoz képest sokkal bonyolultabb volt a bomba elektronikája, a New York Times által megszólaltatott tűzszerész szerint az sem kizárt, hogy többféleképpen lehetett azt élesíteni, akár távirányítással is.  Vagyis nem amatőr bombakészítőről volt szó.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Alaposan megfigyelte a pénztárnál várakozókat a manchesteri robbantó, Salman Abedi, a Manchester Arénánál, négy nappal a terrortámadás előtt – ez látható azon a felvételen, amelyet a bírósági tárgyaláson mutattak most be. Akkor a Take That zenekar lépett fel az arénában, ezt használta ki a terrorista, hogy feltérképezze a környéket a merénylethez. Az is kiderült, hogy az előcsarnokban is járt, ahol végül a támadást elkövette Ariana Grande énekesnő koncertje után – írja a BBC.

A terepszemle után a terrorista egy bevásároló központba ment, ahol elemeket és egy nagy kék táskát vett, amelyben a bomba készítéséhez szükséges eszközöket vitte bérelt lakására.

A 22 éves Salman Abedi egyedül töltötte a május 22-i támadást megelőző négy napot egy – a Manchester Aréna közelében – bérelt lakásban, s egymaga szerelte össze a házilag barkácsolt robbanószerkezetet. Ezzel követte el a merényletet, a bombában csavarok és szögek is voltak, a szétszóródó darabok sokakat megsebesítettek. Több darab az aréna téglafalaiba fúródva állt csak meg. A terroristák barkácsbombáihoz képest sokkal bonyolultabb volt a bomba elektronikája, a New York Times által megszólaltatott tűzszerész szerint az sem kizárt, hogy többféleképpen lehetett azt élesíteni, akár távirányítással is. Vagyis nem amatőr bombakészítőről volt szó.

A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki, a bejárattól sokan a terembe visszafele próbáltak menekülni, míg mások kifele igyekeztek.

A tárgyaláson Salman Abedi öccsét is meghallgatták, akit azzal vádolnak, hogy segített bátyjának a merénylet kitervelésében. A férfi tagadta, hogy tudott testvére tervéről és azt hangsúlyozta, hogy ő nem szélsőséges.

A két testvér egyébként Manchesterben született, szüleik Líbiából menekültek csaknem 30 éve Nagy-Britanniába Moammer Kadhafi néhai diktátor rezsimje elől. Később azonban a család több tagja is úgy döntött, visszatér hazájába. Apjuk Ramadán Abedi a állítólag a líbiai különleges erőknél szolgált őrmesterként egy különleges alakulatnál, ahonnan végül dezertált. A líbiai hatóságok később azért kezdték el keresni, mert a férfiról kiderült, hogy csatlakozott egy terroristaként nyilvántartott tripoli fegyveres csoporthoz. Majd 1991-ben Angliában kapott menedékjogot, 1994-ben pedig Manchesterbe költözött, ahol a helyi muzulmán közösség egyik hitszónoka lett.

Különös összefüggés, hogy a merénylő a németországi Düsseldorfban is járt méghozzá a robbantás előtt néhány nappal. Németország előtt Líbiában tartózkodott, és egy prágai géppel érkezett a düsseldorfi repülőtérre. A mai napig nem sikerült kideríteni, hogy miért is ment a merénylet előtt Líbiába és ott kikkel találkozott, s hogy voltak-e német kapcsolatai.

Továbbra is vizsgálják, hogy az észak-afrikai arab országban felkeresett-e valakit rokonai közül, és kapcsolatba lépett-e az Iszlám Állammal. A líbiai úton egyébkén Salman Abedi öccse, Hashem is ott volt, 2017 áprilisának közepén együtt utaztak Tripoliba. Hashemet később líbiai fegyveresek egy ideig fogva tartották, nekik azt vallotta, hogy tudott testvére gyilkos terveiről. A tárgyaláson viszont tagadta ezt. A vád szerint Hashem segített annak az autónak a megvásárlásában is, amelyben Salman Abedi a pokolgép egyes részegységeit tárolta. A brit hatóságok gyanúja szerint Salman Abedit líbiai tartózkodása alatt képezték ki robbanószerkezetek összeállítására

Hashem Abedit később a líbiai hatóságok adták ki Nagy-Britanniának. Hashem Abedit röviddel a merényletet követően fogták el az észak-afrikai ország hatóságai, és azóta börtönben volt. A merénylet során önmagát felrobbantó testvérét nem, csak őt tudták bíróság elé állítani.

A merényletben 22-en meghaltak, köztük hét gyermek. A legfiatalabb áldozat egy nyolcéves kislány volt. A sérültek száma meghaladta a nyolcszázat. Kórházi ellátásra 117-en szorultak.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta.

Az Iszlám Állam jelentkezett be a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videófelvételt.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?