Létrehozva: 2021.06.02.

Vízben állt a zuglói lakás, segítség helyett kikapcsolták az áramot

Két, 100%-ban önkormányzati tulajdonban álló lakás is használhatatlanná vált Zuglóban. Az önkormányzat csak az egyik bérlőnek utalt ki szükséglakást, a másik család marad a szétázott otthonukban.

Az udvari lefolyó eldugulása miatt ázott szét teljesen két, 100%-ban önkormányzati tulajdonban álló bérlakás Zuglóban. Az internetre kikerült segélykiáltást követően az ügyet a XIV. kerület civil képviselője, Várnai László karolta fel.

Így néz ki az első emeleti konyha

Az első emeleti lakás konyhájában 5-7 centi vastagon állt a víz, a falakon folyt le, a mennyezetről nagy cseppekben csöpögött a víz, és a lakás elektromos rendszere is vizes volt, amikor a képviselő a helyszínre ment szétnézni. A második emeleti lakásnak a padlója, és a fürdőszobája vizes. Ebben a lakásban összesen heten laknak, többségük kisgyerek, akik esténként a vizes padlóra letett matracokon alszanak.

A mennyezetről csöpögött a víz

„Utalás nem történt, mert mai nap a Városgazdálkodási Zrt. megállapította, hogy a lakás nem életveszélyes, ezt úgy oldották meg, hogy a villanyt kikötötték. A bérlő és holmijai pedig újabb éjszakát tölt az öt centi vízben állva, csöpögő lakásban, immár áram nélkül” – írta május 27-én a képviselő a interneten. Várnai közben levélben kérte az önkormányzatot a szükséglakások kiutalására – ez azóta részben meg is történt a nyomás hatására.

„Most, miután egy hétig lakott a bérlő a szennyvíztől csöpögő, penészes lakásban, mert váltig állította a Városgazdálkodás Zrt. hogy a lakás lakható, hirtelen megváltoztatták a véleményüket és úgy tűnik, kiutalnak egy havária-lakást a bérlőnek” – nyilatkozta a képviselő a Ripost-nak, hozzátéve, hogy a második emeleti lakó ügye nem rendeződött. „Úgy tudom, hogy ott az áramot nem kapcsolták ki, csak a fürdőszobában a vizet, a konyhában azonban maradt vízvételezési lehetőség” – mondja Várnai. Mivel a beázást az udvari csatorna befolyó eldugulása, a szennyvíz visszatorlódása okozta, ennek megjavítása nem a bérlő, hanem a tulajdonos, azaz a zuglói önkormányzat, illetve a zuglói vagyonkezelő feladata lett volna. A zuglói bérlakások helyzete azonban már évek óta megoldatlan.

Az áldatlan állapotokról Várnai László készített videofelvételt:

Több sebből vérzik a bérlakások kérdése Zuglóban

„Az önkormányzat 114, 100%-ban önkormányzati tulajdonú házzal rendelkezik. Ezekben található a kerület közel 2000 bérlakásának fele, és az 500 üresen álló lakás egy része. Ezekre a házakra az elmúlt két évtizedben alig költöttek. Ha évente csak három házat rendbe tettek volna, a kerület nem így nézne ki. Ezek a házak, például a Nagy Lajos 104., a Cserei utca 3., az Ilka utcai házak a kerület szégyenei. A házakban, így az Ilka utca 13-ban is, komfort nélküli szoba-konyhás lakásokat találunk, a WC-k a folyosó végi közös blokkban helyezkednek el, sok lakásban nincs gáz, ezekben villannyal, gázpalackkal fűtenek. A lakásokban a konyha végében alakítottak ki fürdőszobát. A lakbérek politikai óvatosságból évtizedek óta nem változtak, a 4-12 ezer forintos szociális lakbérek a piaci ár 20-40%-át érik el. Ennyiből még a minimális állagmegóvás sem jön ki. Ráadásul a lakók harmada még ezt a minimális lakbért sem fizeti ki. A lakbérek, a tartozások beszedésére az elmúlt ciklusban nem volt politikai akarat, ezért a nem fizetés egyre elterjedtebb lett. Ezek a lakások és házak milliárdos értéket képviselnek, de így most csak holt tőkeként, gondként működnek, a kerület vezetése pedig csak az eladható telket látja bennük” – fogalmazta meg véleményét Várnai.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fél számmal nagyobb és sokkal szebb lett az Opel új csúcsmodellje

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Ennek sokan örülni fognak: újabb hazai nagyvárosban nyitott éttermet a McDonald’s

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye