INSIDER

Visszatérnek a zombik: Gyurcsány emberei a fővárosi cégekben

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon szocialista kormányzásának több kulcsfigurája is jól fizető állásokhoz jutott a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó cégekben. Minden arra utal, hogy Karácsonnyal együtt visszatértek a hatalomba Gyurcsány megbízható emberei is.
  • Szerző: RIPOST

Draskovics Tibor, Katona Tamás, Gál J. Zoltán és Kolber István – csak pár név azok közül, akiket a balliberális többségű Fővárosi Közgyűlés kulcspozícióba emelt kedden. Ők mindannyian kormányzati tisztséget töltöttek be a Gyurcsány-kormányok alatt, és a nevük visszavonhatatlanul összefonódott a 2010 előtti balliberális világgal. Gyurcsány Ferenc bukott emberei most mégis visszakapaszkodtak a hatalomba, első lépésként a fővárosi cégeket szállták meg.

Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere lesz a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagja. A politikus nevéhez több megszorító intézkedés is kötődik.

Bekerült a közlekedési cég felügyelőbizottságába Katona Tamás, aki Gyurcsány miniszterelnöksége alatt a pénzügyminisztérium politikai, illetve közigazgatási államtitkára volt. 2014 szeptemberétől 2016 júliusáig pedig az MSZP pártigazgatójaként kereste a kenyerét. Neve sokaknak onnan ismerős, hogy pénzügyi vezetőként kulcsszerepe volt a 2006-os magyar költségvetés hiányának elhallgatásában. 2006-ban Magyarország a világ második legnagyobb költségvetési hiányát halmozta fel.

A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagja lett Lakos Imre, aki korábban a szocialista Molnár Gyula mellett volt Újbudán alpolgármester. Kettőjük múltja korántsem patyolat tiszta: a Kopaszi-gát építése körüli ingatlanmutyi miatt Molnárt nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, Lakost pedig hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon.

Lakos mellé beültették a BHV igazgatóságába Gál J. Zoltánt, a Gyurcsány Ferenc-féle Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkárát, a Népszava volt főszerkesztő-helyettesét, a Vasárnapi Hírek egykori főszerkesztőjét. A cég felügyelőbizottságába került a DK-s Élő Norbert, aki alulmaradt Pokorni Zoltánnal szemben a Hegyvidéken.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.) igazgatója lett a DK-s Kolber István is, aki a második Gyurcsány-kormány regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli minisztere volt.

Nem maradt pozíció nélkül Szabó Zoltán sem, aki a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottsági tagja lett. A politikus a Horn-kormány alatt a közoktatási minisztérium politikai államtitkára volt, később a VII. kerület MSZP-s polgármestere lett. A politikus 1994 és 2010 között a szocialista párt országgyűlési képviselője volt, a pártszakadáskor átpártolt a Demokratikus Koalícióhoz.

Vagyis minden jel szerint Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával tulajdonképpen egy ember, Gyurcsány Ferenc járt igazán jól.

És ezeket olvastad már?