POLITIK

Kiderült: visszatérhet a két hetes karantén, méghozzá ezért!

Nincs kizárva, hogy újra be kell vezetni a két hetes karantént a jelenlegi 10 nap helyett, a brit mutáció vizsgálata legalábbis ezt indokolná.
  • Szerző: Ripost

Kiderült, hogy visszatérhet a két hetes karantén a közeljövőben, a megbetegedések száma ugyanis nem véletlenül emelkedik drasztikusan. Hazánkban naponta átlagosan 2500-3000 főt regisztrálnak, és sajnos közel napi száz embert el is veszítünk a koronavírus miatt. A szomszédos Szlovákia azonban még rosszabb helyzetben van: gyakorlatilag összeomlott az egészségügy, a halottakat már nem tudják hova tenni, nem győzik a hamvasztást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindezért pedig a vizsgálatok szerint az úgynevezett B.1.1.7 jelű koronavírus-mutáció a felelős, amit a köznyelvben csak brit variációként emlegetünk. Ez ugyanis átlagosan 50%-kal fertőzőbb, mint bármelyik másik eddig ismert mutáció.

A brit mutáns 50%-kal fertőzőbb, mint a többi koronavírus-variáns

A brit mutáns 50%-kal fertőzőbb, mint a többi koronavírus-variáns (Fotó: Pixabay)

Amerikai kutatók vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi lehet ennek az oka. A vizsgálatban összesen 65 koronavírusos személy vett részt, közülük pedig 7-en a brit variánssal voltak fertőzöttek. A résztvevőknél külön-külön vizsgálták, hogy a vírus mennyi ideig és mekkora mennyiségben mutatható ki náluk – olvasható a Harvard Egyetem oldalán.

Ebből kiderült: azoknál, akik a brit mutációval fertőződtek meg, a fertőzés átlagosan 13,3 napig tartott, szemben az egyéb variánsokkal fertőzöttekkel, akiknél ez 8,2 nap volt.

Ugyanakkor az orrgarat mintavételek alapján a két csoport között csekély különbség volt a vírus csúcskoncentrációjában.

A brit mutáció 50%-kal fertőzőbb, mint a többi.

A jelenlegi 10 napos karantén időtartama 14 napra nőhet a brit mutáns miatt. (Fotó: Unger Tamás)

Vagyis a brit variáns azért is terjed gyorsabban, mert a betegek hosszabb időn át szórják a vírust és így nagyobb számú kontaktnak adják át a fertőzést. Azaz, úgy tűnik, hogy sajnos a jelenlegi, 10 napos karantén időtartama túlságosan rövid azoknál, akik ezzel a variánssal fertőződtek meg. Így nem kizárt, hogy a brit mutáció ellen ismét be kell vetni a 14 napos karantént.

Szlovákiában nagyon nagy a baj

Szlovákiában a jelenleg működő hat krematóriumban a nap 24 órájában hamvasztanak, nem bírják a tempót, és felgyorsítani sem lehet a dolgot. Mindeközben egyre több a halott.

„Átlagban 100 ember hal meg naponta, ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa” – jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Ladislav Stríž, a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének (SAPaKS) elnöke. Véleménye szerint az emberek többsége hamvasztást akar, jelenleg viszont több hetet is kell várni, míg átadják a hozzátartozóknak az urnában a hamvakat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?