POLITIK

Vérszívóktól rettegnek a szülők, már a játszótereken is támadnak

Minden eddiginél több kullancs várja, hogy egy gyanútlan kiránduló vagy parkban játszó gyerek bőrébe fúrhassa magát, a vérével lakmározva. Ma már beköltöztek a városokba is, a füves, bokros részeken, játszótereken sem vagyunk biztonságban tőlük!
  • Szerző: Ripost

A jó idő előhívta a kirándulók legfőbb ellenségét, a kullancsot.

A szakértők idén minden eddiginél több vérszívóra számítanak, és ami a legnagyobb baj: már a hétköznapi, városi életünk sem zavartalan miattuk!

Nyíregyházán tavaly a gyermekeket nem merték leengedni a játszótérre, mert annyi volt a kullancs, hogy seperni lehetett őket. Papp László, a Füvészkert botanikusa egy sajtóbeszélgetésen elmondta: az elszaporodó kullancsok már városi parkokban, játszótereken, sportpályákon is megtalálhatók.

A vérszívó a dús aljnövényzetet kedveli, de bárhonnan szó szerint a nyakunkba pottyanhat anélkül, hogy észrevennénk. A legfertőzöttebb rész az Õrség, a Bakony, Zala megye és az északi hegyes vidék, de gyakorlatilag bármilyen füves, bokros, fás területen és a saját kertünkben is megtámadhatnak minket. Egyelőre nincs olyan hatásos szer, amivel irtani lehetne.

Tavaly tizenkilenc embernél okoztak vírusos agyhártyagyulladást, 1319-et pedig Lyme-kórral betegítettek meg. 

"Erdei kirándulás után vettem észre a vádlimban a kullancsot – meséli Tóth Mónika. - Nehéz volt kiszedni. Már aznap estére megjelent a lábamon a klasszikus Lyme-folt, vagy más néven kokárda-seb, ami pár nap alatt egész lábamat beterítette. Kéthetes antibiotikum-kúrát írt elő a háziorvos. A folt egy hét alatt tűnt el, de nagyon kellemetlen volt: zsibbadt a lábam, és ólomsúlyúnak éreztem az egész lábszáramat."

Mónika örülhet, hogy ennyivel megúszta. Amikor nem ilyen egyértelműek a tünetek, akkor nehezen derül ki, mi a baj. Sajnos a kullancsok az agyhártyagyulladást előidéző kórokozót is átadhatják.

Arról, hogy mit tehetünk a kullancsok ellen, a %% napilap csütörtökön megjelenő számában közlünk részleteket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?