Létrehozva: 2020.02.17.

Végre véget ér a Soros-féle migránsmentő hadművelet

A Sophia-művelet mandátuma nem hosszabbítható meg, helyette egy teljesen új művelet indul annak márciusi lejártát követően – közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

A Sophia-programot számos kritika érte az illegális bevándorlást ellenző államok részéről, mivel a hajók 2015 óta mintegy 45 ezer illegális tengeri migránst vettek a fedélzetükre, akik így eljutottak Európába. Ausztria, Olaszország és Magyarország azért kritizálta a tengeri flotta működését, mert arra bátorította az embercsempészeket, hogy minél több migránst juttassanak ki a Földközi-tengerre.

Ausztria, Magyarországgal és Olaszországgal készen állt arra, hogy megvétózza a Sophia-program folytatását, ám erre végül nem volt szükség.

Most olyan új művelet indul, amelynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése és érvényre juttatása, amely légi, műholdas és tengeri eszközök bevonásával történik – tette hozzá. Heiko Maas német külügyminiszter elmondta, hogy az új uniós missziót kiterjesztik a Földközi-tenger keleti medencéjére, ahol az ember- és fegyvercsempészet ismét komoly problémákat okoz.

Erről állapodtak meg hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU külügyminiszterei. „Alapvető egyetértés van abban, hogy mostantól egy katonai missziót akarunk, és nem humanitárius küldetést, amelynek középpontjában a fegyverembargó ellenőrzése áll” – kommentálta a hosszas vita után létrejött megállapodást Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

A Sophia-hadműveletet az embercsempészek elleni uniós hadműveletként indult, de később átalakult egyfajta versenyfutássá az NGO-k és a Frontex között, hogy kinek a hajói veszik fel a menekülteket először. Hol ezek, hol azok vettek fedélzetükre és hoztak Európába újabb több ezer menekültet.

Az olasz kormány már Salvini idején azt szerette volna elérni, hogy a kimentett migránsok ne kerüljenek automatikusan Olaszországba, s ezért el akarta érni a bevetési szabályok felülvizsgálatát. Ezt viszont a többi tagállam eddig elutasította, így Róma már korábban kilátásba helyezte, hogy megakadályozza a művelet március 31-én lejáró mandátumának meghosszabbítását.

A Sophia missziót 2015-ben indították el az EU tagállamai, az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló embercsempészet visszaszorítására. Tavaly márciusában az unió – már az egyetértés hiánya miatt – felfüggesztette az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését. A művelet így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére korlátozódott.

A egyik ellenző, Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint a hadművelet mindig is a líbiai partoknál tevékenykedő emberkereskedők javát szolgálta, és segítette az unióba irányuló migrációt – derült ki friss sajtójelentésekből.

Mint mondta, az EU-s haditengerészeti művelet a polgárháború dúlta országba irányuló fegyverszállítások megakadályozásában eddig is „gyakorlatilag hatástalan” volt. Az egész misszió mindenekelőtt mentési művelet volt, amely illegális migránsok ezreinek jelentett menetjegyet Európába.

A Líbiából embercsempészek szervezésében elindult emberek felvétele az EU-s hajókra „sajnos ahhoz vezetett, hogy nem kevesebben, hanem többen vesztek oda a Földközi-tengeren, mert egyre több migránst vonzott az a kilátás, hogy majd kimentik őket”- fejtette ki Sebastian Kurz.

A Sophia – korábbi nevén Eunavfor Med – missziót eredetileg 2015-ben indították az EU tagállamai az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló embercsempészet visszaszorítására.

A Der Spiegel című német hírmagazin viszont migránsbarát álláspontjához híven a hajós járőrözés felújítását javasolta. Emellett figyelmeztetett, hogy a líbiai polgárháború folytatódása miatt újabb humanitárius válsághelyzet alakulhat ki, így ismét egyre többen vághatnak neki az EU felé vezető tengeri útnak, és egy ilyen helyzet kezelésére nincs felkészülve a parti őrség, ami csupán néhány területet ellenőriz az észak-afrikai ország partvidékén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

metropol.hu

„Gáborékat hagyd békén! Neki is jár a boldogság” – Tóth Gabi válaszolt a provokálónak

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat