POLITIK

Végre több lesz a vidéki háziorvos!

Sok fiatal orvosnak eddig nem volt túl vonzó a vidéki háziorvosi állás, ezért is olyan sok az idős doktor. Ez most végre megváltozhat, mert a kormány újabb 130 ezer forinttal növelte a praxisok támogatását júniustól, amihez jövő januártól újabb 130 ezer forint jön majd.
  • Szerző: Ripost

Bár háziorvos-hiányról szoktak beszélni, meglepő módon a városokban egyre többen vannak: az elmúlt 15 évben 10 százalékkal nőtt a számuk. Vidéken viszont tényleg hiány van: a legfrissebb adatok szerint 352 háziorvosi és 282 fogorvosi praxis áll üresen. A legtöbb háziorvos Nógrád, Borsod, Békés, Somogy és Tolna megyéből hiányzik, ezekben a megyékben 10 százalék felett van a betöltetlen helyek száma.  További probléma, hogy elöregszik az orvosi kar: a praktizáló orvosok 44 százaléka elmúlt 60 éves, 11 százalékuk pedig már 70 felett jár.

Sok fiatal orvos azért nem költözik vidékre, mert kevesli a pénzt – pedig rengeteg helyen már hivatali lakást is kínálnak, ráadásul a kormány új és új pályázatokkal segíti a fiatalok praxiskezdését. Most pedig a kormány tovább emeli a háziorvosi praxisok támogatását. Idén és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok havi támogatása - jelentette be a kormány. Június elsejétől minden egyes háziorvosi praxis 130 ezer forinttal kap többet rezsitámogatásként, majd jövő március 1-jén még 130 ezer forintot. Egy praxis 2010-ben átlagban még évente 10,5 millió forintot kapott, ma pedig már 16,2 millió forintot.

Vannak azonban olyan orvosok, akiket a pénzzel szemben a lelkesedés és a hivatástudást hajt. Ismerd meg a Kányán dolgozó Dr. Nagy Árpád és a borsodi Dr. Salamon Sándor történetét a mai Ripostban! 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?