POLITIK

Varga Mihály – Rekordnövekedés a magyar gazdaságban

Várakozásokat felülmúlóan nőtt a második negyedéves GDP.
  • Szerző:

Várakozáson felüli volt a második negyedéves GDP-növekedés, 17, 9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ez pedig a valaha mért legnagyobb gazdasági növekedés a második negyedévben – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Fotó: Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A második negyedéves GDP-adatok kapcsán a miniszter azt mondta: „ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.”

Varga Mihály jelezte: az erőteljes növekedés mögött az alacsony bázis is ott áll – vagyis az, hogy a mért növekedés alacsonyabb szintről indult -, de arra hívta fel a figyelmet, hogy az erősödés biztos jele a negyedévről negyedévre mért GDP-erősödés.

A tárcavezető értékelésében elmondta: bár a részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, de az már most látszik, hogy a növekedés egészséges szerkezetű, a gazdasági ágazatok széles körére kiterjed.„

 

Várakozásokat felülmúlóan nőtt a második negyedéves GDP

A második negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adat szerint 17,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Elemzők az egy évvel korábbihoz mérve 17,2 százalékos, az előző negyedévhez viszonyítva 2,0 százalékos növekedést vártak.

A 2019. második negyedévinél 2,2 százalékkal volt nagyobb a GDP a nyers adatok szerint.Az első fél évben 7,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a múlt év azonos időszakához viszonyítva, miután az első negyedévben a nyers adat szerint 2,1 százalékkal a kiigazított és kiegyensúlyozott mutató szerint 1,9 százalékkal csökkent.

A gazdasági növekedés kiugróan magas növekedéséhez hozzájárult a tavalyi második negyedévi rekordméretű visszaesés, amely a most revideált adatok szerint a nyers és a kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint egyformán 13,3 százalékos volt.

Az első fél évben 7,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a múlt év azonos időszakához viszonyítva, miután az első negyedévben a nyers adat szerint 2,1 százalékkal a kiigazított és kiegyensúlyozott mutató szerint 1,9 százalékkal csökkent.

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt úgynevezett évesített index – amely azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított aktuális negyedéves volumenváltozás négy negyedévig folytatódna -, 11,3 százalékos növekedést jelez az első negyedévi 8,3 százalék után.

A KSH megjegyezte, hogy a Covid19-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat idézett elő, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, emiatt a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a későbbi revíziók nagyságát.

A második negyedévi részletes GDP adatokat szeptember 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a legjobb ünnepi köret!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?