KÜLFÖLD

Válságos állapotban a határon meglőtt migráns

Intézkedés közben meglőttek a horvát rendőrök egy illegális bevándorlót a szlovén-horvát határ közelében még szombaton, a férfi életveszélyes állapotban van – írta az Index.hr horvát hírportál.
  • Szerző: M.M.

Sajtóhírek szerint hasi és mellkasi sérüléseket szenvedett. A rijekai kórházban azonnal megműtötték, de az intézmény közleménye szerint még nincs túl az életveszélyen.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem messze a szlovén-horvát határtól, a hegyvidéki Gorski Kotárban, nehezen megközelíthető területen egy nagyobb migráns csoportra bukkantak a hatóságok. A bevándorlók korábban illegálisan léphették át a boszniai-horvát határt és valószínűleg Szlovéniába akartak eljutni
Közölte, hogy intézkedés közben az egyik migráns megsebesült, a sérüléseket valószínűleg lőfegyver okozta, az ügyben nyomoz az ügyészség.
A miniszter megjegyezte, hogy szombat délután a horvát rendőrség ugyanúgy járt el, mint bármelyik másik napon. Védte a határokat, megpróbálta feltartóztatni azokat a bevándorlókat, akik illegálisan akartak átjutni Horvátország területén.
A lapok úgy tudják, hogy a rendőrség 15 illegális bevándorlót tartóztatott fel az akcióban. Azt egyelőre nem közölték, hogy melyik országból származnak a bevándorlók.

Horvátországban a hatályos jogszabályok szerint a rendőrök csak abban az esetben használhatnak lőfegyvert, ha meg kell védeniük saját testi épségüket vagy egy másik személyét, akinek szintén veszélyben van az élete. Továbbá, ha valakit bűncselekmény közben nem tudnak feltartóztatni és ha az a bűncselekmény legalább tíz évig terjedő börtönbüntetéssel jár.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. A határsértések mindennaposak.

Horvátország szeretne belépni az unió Schengen övezetébe, és a történtek bizonyítják, hogy a horvátok készek megvédeni határaikat. Bosznia többször is panaszt emelt, hogy a horvát hatóságok akkor is visszatoloncolták a bevándorlókat, amikor azok már jócskán az ország belsejében voltak.

Az ország egyébként kedvelt csomópontja a Közel-Keletről érkező migránsoknak, akik azon keresztül szeretnének eljutni a gazdagabb nyugati tagállamokba. A hatóságok eddig erősen tartották magukat és bár az országba érkező bevándorlók száma folyamatosan növekszik, ez a szám még mindig lényegesen kisebb, mint a nyugati vagy akár a magyar kitettség hasonló adatai.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?