Létrehozva: 2020.03.04.

Orbán Viktor a V4-csúcson: meg fogjuk állítani a migránsokat, ha a magyar határhoz érnének

Egységesen lépnek fel a koronavírus járvánnyal szemben a visegrádi négyek a jövőben – jelentették be a V4 országok miniszterelnökei a prágai csúcstalálkozó után. A migrációs válság kapcsán a külső határok megvédésének fontosságát hangsúlyozták.

A visegrádi országok közül Csehországban öt, Lengyelországban pedig egy koronavírusos megbetegedést tartanak nyilván. Magyarországon és Szlovákiában egyelőre nem jelent meg a vírus.

Orbán Viktor kormányfő arról beszélt a találkozó után, hogy a vírus átkerült a V4-országokba is. Tudtuk, hogy ez be fog következni, Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de nincs illúziónk – tette hozzá. Arra készülünk, hogy nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés tényével. Összehangoltuk a kormányok tevékenységét a népegészségügyi téren, az emberek egészsége fontosabb, mint a gazdaság – mondta Orbán Viktor. Államaink nemcsak a jóban, hanem a rosszban is együtt tudnak működni – tette hozzá. A miniszterelnök kijelentette, hogy folyamatosak a szűrések és ellenőrzések.


Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfõi csúcstalálkozóján a prágai Straka Akadémián
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva a közös sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarországon 2015-ben épült meg a kerítés és hirdette meg a bevándorlásellenes politikát. Mindez sikeres volt – tette hozzá. Akkor még más szelek fújtak, de megvédtük a határainkat – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint ténykérdés, hogy a magyar megközelítés mára általános lett, tegye mindenki azt, amit mi tettünk 2015-ben.

Ha nem így lesz, akkor nagy baj lesz. Minden segítséget megadunk a görögöknek, hogy megállítsák a tömeget – mondta Orbán Viktor. Önmagában nem elég megvédeni a török-görög határt, mert 130 ezer migráns tartózkodik most is a Balkánon- tette hozzá. Nem szabad elfelejtkezni az Észak-Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről sem, amire szükségük van a határvédelemben. Mi meg fogjuk állítani a migránsokat, ha esetleg a magyar határhoz érnének mondta a magyar kormányfő.

 

Andrej Babis cseh miniszterelnök a migrációs válságról azt mondta, hogy súlyos a helyzet az uniós külső határon, nagyban hasonlít a szituáció a 2015-ös helyzethez. Világos, hogy Görögország megállította az illegális migrációt, mindez pedig nagyon pozitív lépés – közölte Babis. Készek vagyunk segíteni a görögökön a védekezésben – tette hozzá. Március 25-26-án tárgyalnak újra az uniós miniszterelnökök a költségvetésről. Egy ambiciózusabb Európáért harcolunk – mondta Babis.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a migrációs helyzettel kapcsolatban közölte, hogy elsősorban a külső határokat kell ellenőrizni, a külső határok védelme a legfontosabb. Morawiecki szerint az uniós költségvetésben továbbra is egységesek a visegrádiak, a kohéziós és közös agrárpolitikát továbbra is kiemelten kell kezelni.

Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök elmondta, hogy ők is folyamatosan ellenőriznek a koronavírus kapcsán. Szlovákia is felkészült a koronavírus-járványra. Nincsenek illúziók, mivel Szlovákia nyitott ország, így bármikor előfordulhat fertőzéses eset. Pellegrini a migrációs helyzetről azt mondta, hogy készek segíteni Magyarországot abban, hogy megvédhessék a schengeni határt.

Pellegrini megköszönte a jó együttműködést a V4-ek között, és bízik benne, hogy az új miniszterelnök hasonló módon folytatja majd a jó együttműködést a térség országaival.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk az idei CPAC Hungary legfontosabb felszólalóit

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt mondta az orvos, hogy keressek rá a panaszaimra a Google-ben” – sírva küldtek haza a kórházból egy fiatal nőt

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

magyarnemzet.hu

Rafael Nadal ellen játszik: megdöbbent az Alcaraz útján járó csodagyerek

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja