Létrehozva: 2019.11.15.

Üzentek a Momentumnak a határon túli magyarok

A Magyar Diaszpóra Tanács aggodalommal tekint arra az új keletű jelenségre, amelynek révén egyes magyarországi politikai pártok a szomszédos államokban rendre olyan politikai erőket támogatnak, amelyek tagadják a nemzetet, a nemzeti kisebbségek jogait.

Ez olvasható a testület ülésén elfogadott zárónyilatkozatában, amelyet csütörtökön juttatott el a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-hez.

Kiemelték: ez a szűk látókörű, szélsőségesen liberális szemlélet ellentétes az összmagyar nemzeti értékekkel és érdekekkel.

Mint ismeretes a Momentum nevű SZDSZ-es utódpárt folyamatosan szembehelyezkedve az összmagyar érdekekkel külföldi politikusokat támogat vagy az USA-ban a NATO közbeavatkozását kéri a magyar belpolitikába.

Fekete-Győr András például beszállt a romániai elnökválasztás kampányába, a román USR (Mentsétek meg Romániát) szövetséget méltatva, a magyar jelölttel Kelemen Hunorral szemben.

Az abortuszt propagáló szülész-nőgyógyászból lett EP-képviselő Cseh Katalin, a Momentum második számú politikusa kifejezetten azért utazott el Erdélybe és szerepelt erdélyi városokban tartott politikai rendezvényeken, hogy egy román jelölt mellett kampányoljon a magyar jelölttel szemben.

Saját közösségi oldalán népszerűsítette a Momentumos Donáth Anna, hogy részt vett a Progressszív Szlovákia és a SPOLU szlovák pártszövetség komáromi kampányrendezvényén.

A Momentum alelnöke arról írt: azért támogatja a két liberális szlovák párt jelöltjeit a közelgő parlamenti választáson, mert ők állnak legközelebb a Momentum liberális politikájához. A Momentum által támogatott Progresszív Szlovákia egy erősen Brüsszel-párti, liberális politikai formáció, amely ugyanannak a bevándorláspárti pártcsaládnak a tagja az Európai Parlamentben, mint a Momentum.

Mindez megalázza és aggodalommal tölti el a határon túli magyarokat.

A tanács sokféle programról számolt be

A Diaszpóra Tanács egyéb témákat illetően örömének adott hangot amiért az Országgyűlés 2018. decemberi döntésével a diaszpórában élő, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyarság is részt vehetett az idei európai parlamenti választásokon, ezáltal pedig Európa és benne nemzetünk sorsának alakításában.

Hangsúlyozzák, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program folyamatos, mégis mindig megújuló szakmai segítséget biztosít a diaszpóra magyarsága szervezetei számára és, hogy a megfogalmazott kéréseknek megfelelően 2020-tól a déli félteke országaiban is 9 hónapra emelkedik az ösztöndíjasok külföldi programszakasza. Ez a diaszpóraszervezetek kérésének megfelelő időzítéssel, márciusban kezdődik. Javasolják, hogy az ösztöndíjasok külhoni programszakasza – fogadószervezeti kérés esetén – a jövőben is alkalmazkodjék a nyári táborok tervezett dátumához.

A tanácskozás résztvevői üdvözlik, hogy folytatódik a Kőrösi Csoma Sándor Program egyházi ösztöndíjasainak tevékenysége, akik egyre nagyobb részt vállalnak a külhoni magyarság hitéletének és az anyanyelvű vallásgyakorlás lehetőségeinek segítésében.

Örömüknek adnak hangot amiért a Mikes Kelemen Program keretén belül 2019-ben Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, valamint Európából Magyarországra érkeztek a tavalyi évben összegyűjtött hagyatékok. Szorgalmazzák a program folytatását a kiemelkedő értékeket képviselő anyagok feldolgozása és hazaszállítása érdekében.

Üdvözlik, hogy a Rákóczi Szövetség által működtetett Diaszpóra Program új tartalmakkal gazdagítva és újabb célcsoportokat megszólítva egyre nagyobb népszerűségnek örvend a diaszpóra magyar fiataljainak körében. Javasolják a jelentkezésnél a korhatár felemelését a program által célzott korosztály hatékonyabb megszólítása érdekében.

A résztvevők a nyilatkozatban üdvözlik a diaszpórában működő cserkészet kiemelt támogatásának folytatását, a Külhoni Magyar Cserkészszövetség lehetőségeinek kiszélesítését, a cserkészparkok és iskolatáborok számának gyarapítását, valamint egyre több helyszínen történő megvalósítását, mely számottevő lehetőséget biztosít a magyar diaszpóra fiataljai számára magyar identitásuk és a köztük lévő kapcsolatok megerősítésére.

Üdvözlik a 2017-ben Budapesten elindított Hétvégi Magyar Iskolák Találkozójának folytatását is, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, valamint egyedülálló lehetőséget biztosít a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák vezetői számára az információcserére, továbbá a gyermekfoglalkoztató intézmények, szervezetek közötti szakmai együttműködések kialakítására.

A testület javasolja egy egységes, mindenki számára elérhető, online tananyagot és módszertani segédletet, valamint a kapcsolódó, ajánlott irodalmat is tartalmazó internetes felület létrehozását, amely a hétvégi magyar iskolák szakmai, módszertani fejlődéséhez és a külhoni gyermekek nemzeti identitásának erősítéséhez járul hozzá.

Támogatják, hogy a diaszpórában és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok jobban megismerjék egymást és Magyarország kulturális kincseit a Diákok Határok Nélkül (Students Without Boundaries program – Magyarságismereti Mozgótábor) és a ReConnect Hungary – Magyar Birthright Program keretében – áll a zárónyilatkozatban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétmilliós női biciklivel bohóckodik Magyar Péter - fotó

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Bővült a család: Az örökbefogadás mellett döntött a TV2 sztárpárja

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye