Létrehozva: 2020.03.21.

USA: Kijárási tilalmat rendeltek el több államban is

Csak a legszükségesebb utcai mozgást engedélyezik, szigorú büntetést kapnak azok akik megszegik a rendelkezéseket. Több helyen a hadsereget illetve a Nemzeti Gárdát is az utcákra vezényelték.

A vírus eddig 230 halálos áldozatot követelt az Egyesült Államokban, és több mint 18 500 embert fertőzött meg. Számos amerikai állam kijárási tilalmat rendelt el, a korlátozások már most minden ötödik amerikait érintenek.
Connecticut és New Jersey tegnap csatlakoztak Illinoishoz és Kaliforniához, és arra kötelezték a lakosokat, hogy maradjanak otthon, így lassítsák a koronavírus terjedését. New York államban is elrendelték a nem alapvető szolgáltatást nyújtó üzletek bezárását.
A szigorú korlátozásokat bevezető államokban csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak maradhatnak nyitva. Csak az léphet az utcára aki ide megy vásárolni. A legtöbb céget, munkahelyet bezárták, ahol csak lehet otthoni munkára álltak át.
New York államban Andrew Cuomo kormányzó korlátozta a nyilvános összejöveteleket és minden „nem alapvető fontosságú szolgáltatást végző munkavállalót” arra kötelezett, hogy maradjon otthon. A megerősített koronavírus-esetek száma New Yorkban elérte a 7 000-et .

  „Ezeket a rendelkezéseket végre kell hajtani” – mondta Cuomo drámai hangon az újságíróknak. „Ezek nem csak hasznos tippek, hanem a legszigorúbb utasítások.”  

New York, valamint a szomszédos New Jersey, Connecticut és Pennsylvania államok azonnali hatállyal bezáratták azokat a szolgáltatásokat, amelyeknél nagyon szoros a kapcsolat a vendég és a szolgáltató között. Első körben a rendelkezések a fodrász, a kozmetikai és a körömszalonokra, valamint a piercing és a tetováló szalonokra vonatkoznak. Sokan máris erősen kritizálják ezeket az államokat, hogy nem rendeltek el drasztikusabb intézkedéseket. Megtiltották az összes szabadtéri csapatsportot is, tilos például kosárlabdázni a játszótereken.
Kalifornia állam kormányzója Gavin Newsom szerint akár 40 millió amerikai is megfertőződhet a következő hetekben a koronavírussal. A Los Angeles máris szellemváros képét mutatja, elhagyottak a híres látványosságok, az autópályák majdnem üresek, a legtöbb ember bezárkózott.
Illinois állam amelynek legnagyobb városa Chicago, szintén elrendelte, hogy minden lakosa maradjon otthon, kivételt csak az élelmiszer és gyógyszervásárlás, alkalmi, szigorúan egyedül végzett utcai testedzés, például kocogás jelenthet.
Nevada államban is bezártak a nem alapvető üzleti vállalkozások. A New York Times úgy tudja, hogy Hawaii-ban egyelőre lazábbak a tiltó rendelkezések. A bárokat és klubokat ugyan bezárták, de a társadalmi, közösségi összejöveteleket csupán tízfős csoportokra korlátozták, magyarán nem rendeltek el szigorú gyülekezései tilalmat. Bécsben például már az öt főnél nagyobb csoportok gyülekezését is tiltják.

Trump elnök eddig kizárta az ország teljes lezárását és leállítását, nyilvánvalóan az ebből keletkező felbecsülhetetlen gazdasági károk miatt. Azt mondta pénteken egy sajtótájékoztatón: „Nem hiszem, hogy valaha is szükségünk lenne az USA teljes leállítására”. Hozzátette, biztos benne, hogy az Egyesült Államok végül megnyeri a vírus elleni háborút.

A kérdés csupán az, hogy milyen áron.
A betegek 38 százaléka 55 év alatti!
Nagy ijedelmet okozott az USA-ban, hogy több olyan páciens is meghalt a koronavírusos fertőzések által leginkább érintett Washington államban, akik egyáltalán nem mutattak tüneteket – adta hírül a Medical Daily orvostudományi portál.
Az eset a kirklandi Life Care Center nevű idősek otthonában történt. A járványügyi szakemberek 15 olyan fertőzöttről tudnak, akiknél nem jelentkeztek a COVID-19 betegség tünetei, mégis néhány órával a fertőzöttség kimutatása után elhunytak.
Elgondolkodtató az a hír is, miszerint betegséggel kórházba kerülők nagyjából 38 százaléka 55 évnél fiatalabb az Egyesült Államokban – derült ki az amerikai járványügyi központ (CDC) friss jelentéséből.
A kórházba került 508 páciens 38 százaléka 20-54 év közötti, 9 százalékuk 85 év feletti, 36 százalék a 65-84 éves korcsoportba tartozik és 17 százalékuk 55-64 éves. A jelentés szerint a páciensek 53 százaléka az intenzív betegellátó osztályra került. A halálesetek 80 százaléka a 65 év felettiek körében történt, és a betegség legsúlyosabb tünetei a 85 év felettieknél jelentkeznek a legmagasabb arányban. A szakemberek szerint az eredmények hasonlóak a kínai adatokhoz, amelyek szerint a halálesetek több mint 80 százaléka a 60 év feletti korosztályban történt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett