Létrehozva: 2020.02.21.

Újra hallattak magukról az embercsempész muszlim lelkipásztorok

Embercsempészés miatt állítottak bíróság elé Franciaországban egy iráni imámot – aki politikai menekültként él az országban – és társát. A két férfi ellen tavaly december óta tart a nyomozás, eközben szabadlábon, de rendőri felügyelet alatt élhetnek.  Társaikat már korábban elítélték, mondhatni, a lehető leghamarabb ők léptek a nyomukba.

A vád szerint a két férfi több száz(!) illegális utat szervezett a La Manche csatornán át illegális migránsoknak. Egy-egy alkalommal felfújható gumicsónakokban egyszerre 8-9 embert juttattak át Nagy-Britanniába. A két férfi beismerte, hogy segítették az illegális migránsokat. A bíróság most azt vizsgálja, hogy ezt pénzért vagy „meggyőződésből” hajtották-e végre.

Egy a franciaországi Rouen városában tevékenykedő imámot ugyancsak azzal gyanúsítanak a hatóságok, hogy illegális bevándorlóknak segített az országból átjutni Nagy-Britanniába. Az imámnak egy társa is volt, aki a beszámolók szerint szintén muszlim vallású.

A francia La Voix du Nord cikke szerint az imám politikai menekültként érkezett Franciaországba. Társával együtt Normandiában tartóztatták le őket. A gyanú szerint 2018. decembere óta segítettek illegális bevándorlóknak átjutni Nagy-Britanniába, a La Manche csatornán keresztül. A hatóságok szerint a két férfi elismerte, hogy hat-hét felfújható csónakot adtak a migránsoknak, hogy a tengeri utat meg tudják tenni. A gyanúsítottak hétfőn álltak bíróság elé. Azt mondták, hogy több időre van szükségük, hogy a védelmüket felállítsák, így a tárgyalást áprilisra halasztották. Az ügyész szerette volna elérni, hogy a férfiak előzetes letartóztatásban maradhassanak, azonban a bíróság elutasította ezt a kérést. A Le Manche csatorna egyébként közkedvelt átkelőhelynek számít azoknak a migránsoknak, akik be akarnak jutni az Egyesült Királyságba.
Mivel az embercsempész imámok a börtönbüntetések letöltése után ott folytatják, ahol abbahagyták, példaértékű lehet egy osztrák döntés. Nem ütközik alkotmányba a külföldről finanszírozott imámok kiutasítása Ausztriából – állapította meg az osztrák alkotmánybíróság. A 2015 óta érvényben lévő úgynevezett iszlámtörvény tiltja, hogy külföldről finanszírozzák az Ausztriában tevékenykedő vallási vezetőket. Bár a jogszabály ezzel korlátozza az elismert egyházak és vallási közösségek szabadságát, nem számít aránytalannak – vélte az alkotmánybíróság. A testület szerint az egyházak állami befolyástól való mentességének megőrzése mindenki érdeke. Sebastian Kurz osztrák kancellár üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. A kancellár bátorító jelzésnek nevezte az ítéletet, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy „gátat szabjanak a politikai iszlámnak és a külföldi befolyásnak” Ausztriában. Kurz először tavaly nyáron úgy döntött, hogy a politikai iszlám elleni fellépés jegyében kiutasítanak több, külföldről támogatott imámot, és bezárnak hét mecsetet. Mindez az után történt, hogy a bécsi török közösséghez kötődő egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek. A mecsetek bezárásáról szóló döntést eljárási hiba miatt jogellenesnek találta a bécsi közigazgatás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várt dolog jön az időjárásban

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

mandiner.hu

Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja