POLITIK

Újabb részletek Cseh Katalinék családi céghálójáról, dőlt a pénz

Több milliárd forint uniós pályázati pénz, Európa több országára kiterjedő üzleti kapcsolatok, egymás között adott-vett cégek, valamint Szlovákia legnagyobb korrupciós botránya és az a bizonyos hologramos technológia, újabb részletek a Cseh Katalin családjához köthető cégháló viselt dolgairól.
címkék:
  • Szerző:

A Demokrata című lap legújabb tényfeltáró cikkéből kiderül, hogy a Cseh család cégeivel egy fedél alá bejegyzett, több szálon is kapcsolódó üzleti érdekeltségek ugyanannak a svájci cég holografikus eljárásával házaltak Európa több országában.

A több milliárd forintnyi EU-s pályázati pénzt elnyerő, a Momentum európai parlamenti képviselőjének, Cseh Katalinnak a családjához köthető vállalkozások esetében egyre inkább kirajzolódik egy olyan nemzetközi cégháló, amelynek vezetői és tulajdonosi körében az elmúlt években rendkívül sok volt az átfedés, azonos székhelyeket, illetve fióktelepeket találunk – hívja fel a figyelmet a Demokrata. A lap szerint az is érdekes egybeesés, hogy több cég is hologramos technológiával pályázott uniós pénzekre, ugyanúgy, ahogy a Cseh Katalinék családjához köthető cégek, amelyek a 68 millió forint pályázati pénz elnyerésekor arra hivatkoztak, hogy ez a képmegjelenítési eljárás szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat. Annak az olimpiai pályázatnak, amelyet a Momentum fúrt meg 2017 elején. Az eljárás eredetiségével és újdonságával is voltak gondok, mert mint azt a Magyar Nemzet is megírta annak idején, a Pannónia Nyomda a pályázatában úgy fogalmazott: „társaságunk alapvető célja a piacon még nem lévő szolgáltatás és termék kifejlesztése és piacra vezetése”. Ám a svájci kapcsolatot látva a Bennfentes.net oknyomozó portál arra következtetett, hogy a technológia ekkor már létezhetett.

A Cseh és Lakatos családhoz köthető váci Nádas utcában található épületekben jó néhány nyomdaipari cég felbukkant és több is foglalkozott az említett technológiával.

A Demokrata információi szerint a svájci Switzerland AG által létrehozott és használt eljárás alkalmazásával nem csupán hazánkban, hanem külföldön, több országban is pályázhatott a Cseh család tagjaival korábban több szálon is üzleti kapcsolatban lévő Lakatosék érdekköre. Az egyik ilyen ország Szlovákia lehet, ahol a Finance Partners Slovakia s.r.o az M&M 2003 Kft.-n keresztül juthatott hozzá a géphez. Az M&M 2003 Kft. egykori ügyvezető-tulajdonosa, Vanda Tamás – miután átvette a társaság vezetését – azonnal átköltöztette a céget a Lakatosék nevével fémjelzett Vác, Nádas utca 6. szám alatti székhelyre, ráadásul a cégkapcsolatok alapján kimondható, hogy szoros kapcsolatban áll Piszmán Zoltánnal, akivel éveken át közös érdekeltségekkel rendelkezett.

Piszmán Zoltán azonban pillanatnyilag vizsgálati fogságban van, mivel egy kinti cégén keresztül érintett lehet Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós botrányában. Piszmán Zoltán pedig már régóta Lakatosék bizalmi körének tagja, ennek számtalan bizonyítéka van.

A Cseh Katalin-botrány kirobbanása óta tudjuk: ömlött az uniós pénz a különböző szálakon a momentumos politikus családi cégéhez köthető hálózat vállalkozásaihoz. Az is kiderült, hogy a hálózat cégei összehangoltan váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket – az említett Vác mellett például a Nógrád megyei Szécsény, Szirák és Ludányhalászi is felbukkant helyszínként –, miközben több milliárd forintnyi uniós pályázati pénzt nyertek el. Sőt, az is kiderült, hogy – vajdasági gyökereit felhasználva – a Cseh család céghálózatának Szerbiában és az említett Svájcban is vannak tagjai.

A Cseh Katalin-botrány szlovákiai száláról és a további érintett országokról a Demokrata cikkében olvashat bővebben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?