Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.07.19.

Újabb magyar csoda: Átadták a felújított Esterházy-kastély újabb szárnyát

Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás is megnyílt.

Az átadón és kiállításmegnyitón részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint Esterházy Antal herceg és felesége, Esterházy Svetlana.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője az átadón mondott beszédében azt emelte ki, hogy Esterházy „Fényes” Miklós volt az a mecénás, aki révén a 18. században a kastély és környezete kiérdemelte a „magyar Versailles” elnevezést.

Hozzátette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban hirdette meg a kastély felújítását. Az a cél vezérelte a magyar kormányt, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen – fogalmazott. Kiemelte, hogy e cél elérése egy újabb mérföldkőhöz érkezett a felújított nyugati szárny átadásával.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az építkezés hitvallás, aki maradandót épít, az a jövőnek épít.Felidézte, hogy a kastély nyugati szárnyában a 20. század második felétől egy középiskola működött. A munkálatok során több mint ezer négyzetméteren újították meg az épületrészt, amely alkalmas kiemelt műtárgyak bemutatására is.

Az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár című kiállításban 52 festmény látható, amelyek közül 51 a Szépművészeti Múzeum állományából származik, az Esterházy-porcelánkabinetben pedig majdnem 400, a fertődi Esterházy-kastély gyűjteményéből kiválasztott porcelánt állítottak ki, amelyek között ritka és egyedi darabok is megtalálhatók – részletezte. Hozzátette, hogy a patkószárny időszaki kiállítások bemutatására ad lehetőséget.

Varga Judit igazságügyi miniszter az Idővonzatok – Modulated Time című, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös kiállításának megnyitóján azt mondta, hogy Eszterháza hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amelyre ma is van igény. Hozzátette, hogy a két művész a modern kor egzisztenciális kérdéseire keresi a válaszokat, művészetük pedig olyan egységben van, mint egy kirakós darabjai.

A felújított kastélytereket július 21-től lehet megtekinteni. A megnyitót követően a vendégek a Marionettszínházban Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész koncertjén vettek részt.

Magyarország legszebb és a Világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként újult meg a kastély páratlan díszudvara, és befejeződött a kastély homlokzatának a felújítása is. Ugyancsak ennek a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megújult a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint elkészültek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is. Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indulhattak el a második ütem munkálatai. A csaknem kétmilliárd forintos, ugyancsak európai uniós fejlesztés részeként restaurálják egyebek között a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét, valamint befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló kastélyrekonstrukcióval párhuzamosan zajlik egy több mint 200 millió forintos kertrekonstrukciós beruházás is Eszterházán. Ennek részeként 2013-ra megújul egyebek között a kastély északi parkjának patakparti területe, valamint megvalósul az angolkert helyreállítása és a 20 ezer tős Esterházy-rózsakert kialakítása is. Kisebb léptékűek, de nem kevésbé fontosak azok az uniós támogatások is, amelyeket a kastély gyermekmúzeumának kialakítására és múzeumpedagógiai munkára nyert a Nemzeti Gondnokság, összesen 50 millió forint értékben. Az egymásra épülő beruházások eredményeként Eszterháza egykori pompájához és funkcióihoz méltó állapotban várja a barokk időutazásra vágyó látogatóit.

Kormányhatározat alapján az Esterházy-kastély teljes körű felújítása és a nemzetközi színvonalú kulturális és turisztikai központ megvalósítását célzó program végrehajtására – kormányzati felelősként – a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, Káel Csabát jelölték ki.

Az Esterházy-kastély és környezete felújításának első üteme 2009-ben kezdődött. Akkor megújult többek között a díszudvar, a homlokzat és a bábszínház tetőszerkezete. A második ütemben helyreállították a Marionettszínházat és a narancsházat, és visszaépítették a barokk víztornyot is. A most lezárult harmadik szakaszban mintegy másfél milliárd uniós támogatásból rendbe hozták a kastélyt egykor kiszolgáló épületet, a jószágkormányzóságot, az úgynevezett kiskastélyt. Továbbá kialakítottak egy belső udvart, ami újabb rendezvényteret jelent a kastélynak. Emellett létesült egy új épületszárny és újabb műtárgyakkal gazdagodott a Mária Terézia-kiállítás, valamint berendeztek egy barokk színháztörténeti tárlatot is.

A herceg íróasztala, egy 250 éves komód és gyönyörű óraművek – többek között ezeket is megnézhetjük a fertődi Esterházy-kastély múzeumának Az eltűnt idő nyomában című kiállításán. A kiállítás 470 műtárgyat mutat be, amelyek hajdan az Esterházy-család tulajdonát képezték. A XX. század alatt számos műkincsnek nyoma veszett, de napjainkra rengeteg tárgy hazatért. A kiállításon láthatók bútorok, festmények, órák és még számos más iparművészeti tárgyak. A tárlat egyik fő látványossága Esterházy „Fényes„ Miklós (1714-1790) herceg íróasztala, mely 1770 körül készült. Családi tulajdonban lévő fotó alapján határozták meg, hogy ez a tárgy 1945 előtt a földszinti hercegi lakosztály sarokszobájában állt egykor. A szoba egykor nagy értékű műtárgyakat őrzött, az íróasztal mellett idén két tárgy is visszakerült eredeti helyére, a fertődi Esterházy-kastélyba.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra