Létrehozva: 2020.08.10.

Újabb keresztényellenes támadás Afrikában, nincs kegyelem

Legalább húsz embert gyilkoltak meg ismeretlen támadók egy Burkina Fasó-i állatvásáron pénteken – közölte a nyugat-afrikai állam kormánya a hét végén.

Egyelőre egy szélsőséges csoport sem jelentkezett az ország keleti felében található Fada N’Gourma településen végrehajtott vérengzés elkövetőjeként. A hadsereg jelenleg kereső műveletet hajt végre a térségben.

Májusban 25-en vesztették életüket egy hasonló támadásban a keleti Kompienga településen rendezett állatvásáron.

Burkina Fasóban több mint félmillióan voltak kénytelenek elmenekülni a folytonos támadások elől otthonaikból. A kormány hatalma a fővároson kívüli területeken meggyengült.

Mali, Burkina Faso és Niger hármashatárának térségében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen. Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak.

Az ENSZ adatai szerint a dzsihadisták támadásaiban Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban tavaly négyezren haltak meg.

 

A Vatican News a közelmúltban interjút készített a nyugat-afrikai ország fővárosában, Ouagadougouban szolgáló olasz misszionáriussal, miután Burkina Faso északi részén dzsihadisták meggyilkoltak négy katolikus világi hívőt. Az atya biztonsági okokból névtelensége megtartását kérte.

Az olasz misszionárius az interjúban elmondta, hogy Burkina Fasóban 2015-től egyre feszültebb a helyzet. Az utóbbi hónapokban különösen fokozódott az erőszak és ennek következtében nő a félelem a lakosság körében.

Az egyik korábbi terrortámadás Bani településen történt. A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a dzsihadisták, miután kényszerítették a falu lakóit, hogy térjenek vissza otthonukba, házról házra jártak, hogy vallási hovatartozásuk szerint azonosítsák őket. Azzal fenyegetik a helyi keresztényeket, hogy ha nem térnek át a muszlim hitre, akkor kivégzik őket. Húsvét óta megsokszorozódtak a keresztények elleni támadások, akik a mintegy 20 milliós lakosság 20-25 százalékát teszik ki. Az elmúlt hetekben meggyilkoltak egy protestáns lelkészt és egy katolikus papot néhány hívővel együtt, valamint két szalézi misszionáriust. Az egyik áldozat Fernando atya volt, akit május 17-én késeltek halálra Bobo Dioulasso városban, az ország délnyugati részén. Februárban Antonio César atya vált támadás áldozatává a Togo és Burkina Faso közötti határ mentén. Ferenc pápa a májusi terrortámadás után Twitter-üzenetben fejezte ki fájdalmát és imáiról biztosította az áldozatok hozzátartozóit, valamint az ország egész keresztény közösségét. Burkina Faso és Niger püspökei felemelték szavukat a két országban egyre fokozódó terrortámadásokkal szemben. A főpásztorok azt kérték a békeszerető emberektől, hogy maradjanak egységesek, ápolják az összetartást a két ország népességét alkotó különböző csoportok között, hogy ne essenek bele a terroristák csapdájába. Burkina Faso muszlim közösségét is erőszak sújtja – emlékeztetett az ouagadougoui misszionárius. – Májusban egy imámot és fiát ölték meg az ország északi részében. Ilyen körülmények között az egész egyház és mi, misszionáriusok imádkozunk és cselekszünk a békéért, a muszlim–keresztény párbeszéd révén is.

Magyarország segít

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár tavaly decemberben Burkina Fasóban járt. Az államtitkár utazásának célja az volt, hogy biztosítsa az üldözött keresztényeket Magyarország támogatásáról.

Az államtitkár Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Fasói püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség ottani helyzetéről.

A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, is tárgyalt. Ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Fasói látogatás során Azbej Tristan a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget, és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program – melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt - döbbenetes hangfelvétel

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye