Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.04.

Újabb járványügyi szigorításokról döntött és szeptemberi zárlatra készül az izraeli kormány

A koronavírus-járvánnyal foglalkozó kabinet a kedd esti ülésén döntött az újabb korlátozásokról a delta variáns okozta negyedik hullám megfékezésére.

Az augusztus 8-án életbe lépő korlátozások szerint Izraelben minden zárt térben kötelező lesz a „zöld címke”, vagyis csak a beoltottak és gyógyultak, illetve friss negatív teszttel rendelkezők léphetnek be a nyilvános helyekre. A 12 év alatti gyerekekre is vonatkozik a zöld címkéről szóló szabályozás, és augusztus 20-tól szabadtéren is kötelező lesz a maszk a 100 fősnél nagyobb rendezvényeken. Az állami hivatalokban jövő héttől csak a dolgozók felé lesz jelen, a többiek otthonról dolgoznak, és az otthoni munkavégzést javasolták a magánszektornak is. A kézfogás, az ölelések és testi kontaktus mellőzését kérik a lakosságtól, és ezentúl karanténba kell menniük a 12 év alatti fertőzöttekkel törődő felnőtteknek.

Fokozzák az otthoni karantén betartásának és a maszkviselés megszegésének ellenőrzését, és a 60 év felettieket arra kérték, hogy ne találkozzanak oltatlan emberekkel zárt térben. Tilos a „piros” besorolású, vagyis erősen fertőzött országokba utazni, és a közepesen fertőzött „narancssárga” országokból visszatérőknek karanténba kell vonulniuk egy hétre akkor is, ha oltottak vagy gyógyultak. A zöld államokból érkezőknek csak a reptéri tesztek negatív eredményének kézhezvételéig kell otthon tartózkodniuk. A koronavírus-kabinet ülésén az egészségügyi szakemberek kijelentették,

a jelenlegi járványügyi adatok alapján már elkerülhetetlennek tűnik a zárlat bevezetése szeptemberben, hogy megállítsák a súlyos betegek számának növekedését, mert a kórházak már nem lesznek képesek fogadni őket.

A szeptemberi zárás gazdasági költségei viszonylag alacsonyak lesznek az őszi zsidó ünnepek, a zsidó újév és a sátoros ünnep miatti kevés munkanap nyomán. A zárlat a szakértők szerint a betegek számát 10 napon, a súlyos betegek számát két-három héten belül befolyásolja.

– Valószínűleg nincs menekvés az országos zárlat elől, kivéve, ha a harmadik oltás jelentősen csökkenti a betegek számát

– mondta az ülésen Naftali Bennett miniszterelnök.

A kormányfő egy jeruzsálemi oltóközpont megnyitásán közölte, „célunk Izrael nyitvatartása, és ez még mindig lehetséges”. A miniszterelnök hozzátette, Izrael nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy a kórházaknak egy napon azt kelljen mondaniuk: nincs nálunk hely, nem jöhet ide beteg. Bennett leszögezte, tudni fogják, „mikor kell fékezni”. A közel-keleti országban már két egymást követő napon háromezer fölött volt az azonosított új fertőzöttek száma.

– Kudarcot, katasztrófát jelent, ha bejelentjük a zárlatot az őszi ünnepekre, mindent el kell követni ennek megakadályozására. Még lehetőségünk van rá, keményebb ellenőrzésre van szükség

– vélekedett Nicán Horovic egészségügyi miniszter, aki a rádió szerint meglehetősen magára maradt véleményével a koronavírus-kabinetben.

A szigorítások mellett az oltások rohamos növelésével, a még mindig oltatlan mintegy egymillió, 12 évnél idősebb izraeli vakcinázásával, valamint a hatvan éven felüliek harmadik dózissal történő újraoltásával próbálják elkerülni az újabb országos zárlatot.

Szerdán 3280 új vírushordozót azonosítottak az elvégzett több mint százezer teszttel, a pozitív esetek aránya 3,34 százalék volt az egészségügyi minisztérium honlapja szerint. Már 443-ra emelkedett a kórházi ellátást igénylők száma, közülük 236-an súlyos betegnek számítanak, és 49-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak. Ezen a héten megkezdték a 60 év fölöttiek újraoltását, közülük már 182 444-en vették fel a harmadik adag vakcinát. A Jediót Ahronót című újság hírportáljának, az ynetnek az elemzéséből kiderült,

a nem oltottak 4,5-szer nagyobb valószínűséggel kerülnek a súlyos betegek közé.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 796 466-ot (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,33 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat okozta járvány megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 884 933 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A SARS–CoV–2 koronavírus okozta betegségben (Covid–19) tavaly február óta 6497-en haltak meg Izraelben.

Július végén lehetővé tette az izraeli kormány, hogy azok a hatvan év felettiek, akiknél már legalább öt hónap eltelt a második koronavírus elleni oltás beadása óta, megkapják a harmadik oltást is. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök pénteki közleménye szerint vasárnap indul az oltások beadása, amely minden esetben a Pfizer–BioNTech-vakcina lesz. Isaac Herzog izraeli elnök már megkapta a harmadik oltást pénteken. A kormány az egyre jobban terjedő, az eredeti változatnál veszélyesebb delta variáns miatt döntött az intézkedés meghozatala mellett.

– A megfigyelések azt mutatják, hogy az idő múlásával csökken a szervezet immunitása

– magyarázta korábban Bennett, miért van szükség az emlékeztető oltásra. A Pfizer-cég vezérigazgatója, Albert Bourla szerdán arról beszélt, a második adag vakcina beadása után az oltás hatékonysága némileg csökken. A politikus hangsúlyozta, a harmadik oltás célja, hogy az immunrendszert védje és jelentős mértékben csökkentse a fertőzések és a súlyos betegségek esélyét. A kormányfő hozzátette: eddig mintegy kétezer legyengült szervezetű személy kapta meg a harmadik vakcinát, akiknél nem jelentkezett semmilyen súlyos mellékhatás. Bennett arról is beszélt közleményében, az oltási kampány következő szakaszát 56:1 arányban szavazta meg a kormány kutatócsoportja komoly elemzésre hivatkozva, amelyet állítólag hamarosan nyilvánosságra hoznak.

– Ahogy az influenza elleni oltást, úgy a koronavírus elleni oltást is meg kell újítani időnként

– fogalmazott Bennett. Izraelben éppen egy hónappal ezelőtt rendelték el újra a maszkviselési kötelezettséget a zárt terekben, noha a közel-keleti állam volt a világ egyik legsikeresebb országa a járvány elleni küzdelemben. A delta variáns azonban Izraelt sem kerülte ki, itt is megemelte a járványügyi mutatókat: július hónapban gyakorlatilag mindennap egyre magasabb számban regisztrálták a betegeket, és a kórházi ápolásra szorulók száma is növekvő tendenciát mutat. Szombati adatok szerint 284 személyt ápolnak kórházban és összesen harminc személyt kezelnek intenzív osztályon. Az elhunytak számában szerencsére továbbra sincs emelkedés, négy áldozatnál többet nem jelentettek a hónapban egyik nap sem. Az oltási kampány szintén Izraelben volt a leggyorsabb, a lakosság (9,3 millió fő) közel hatvan százaléka kapta meg a mindkét adag oltást. Az országban a járvány kezdete óta több mint 873 ezer fertőzöttet jelentettek és közel 6500 halálesetről számoltak be a hatóságok.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra