KÜLFÖLD

Újabb áldozatokat szedett az e-cigaretta Amerikában

Járvánnyá szélesedett az e-cigi használata az Egyesült Államokban, 10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt, és 46 államban több mint 800 embert ápolnak a miatta szerzett tüdő és légúti megbetegedésekkel.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A CDC (Szövetségi Egészségügyi Hivatal) adatai szerint 805 esetben bizonyítottan az elektromos cigaretták okoztak egészségkárosodást az Egyesült Államokan. A kiváltó okot azonban eddig még nem sikerült azonosítani, de már több intézményben folynak erre vonatkozó kutatások. A tudósok azt feltételezik, hogy az aromatizált, vagyis ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag. Több állam egészségügyi hatóságai azt jelentették, hogy a megbetegedettek jelentős része THC-t , vagyis a marihuána szintetikus hatóanyagát szívta az e-cigarettából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Donald Trump amerikai elnök szeptemberben egy sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül.
„Ez rengeteg problémát okoz, emberek, főleg fiatalok halnak meg emiatt, ezt nem engedhetjük meg” – fogalmazott akkor az elnök, és egyúttal részletes szabályozás bevezetését ígérte.

Fotó: Twitter

Trump bejelentése után amerikai törvényhozók egy csoportja Richard Blumenthal demokrata párti politikus vezetésével levelet intézett az internetes kereskedelemmel foglalkozó portálokhoz, és magyarázatot kért tőlük arról, miként szűrik ki az illegálisan forgalmazott – külföldről származó – aromatizált e-cigarettákat. A politikusok álláspontja szerint az e-cigarettáknak egyáltalán „nincs helyük az online-kereskedelemben”.

e-cigaretta 2

Fotó: pixabay.com

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) adatai szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy tízmilliónyian szívtak elektromos cigarettát. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év.

e-cigaretta 1

Fotó: Pixabay.com

Szeptember közepén Andrew Cuomo demokrata párti kormányzó javaslatára New York állam elsőként tiltotta be az ízesített e-cigaretták forgalmazását. Ez egyelőre 90 napig érvényes, de a tiltás megújítható. Michigan államban is elfogadtak egy erről szóló törvényt, de az még nem lépett életbe. Rhode Island és Massachusetts államokban már dolgoznak a tiltást kimondó törvényen, és amerikai sajtóértesülések szerint ezt fontolgatják Illinois, New Jersey és Delaware államokban is. Kalifornia egyik megyéjében és San Franciscóban szintén betiltották már az aromatizált elektromos cigarettákat. Magyaország is kampányt tervez az e-cigi ellen.

Az FDA 2020 májusáig adott határidőt az elektromos cigarettákat gyártó cégeknek, hogy bizonyítsák, a termékek megfelelnek a közegészség védelméről szóló előírásoknak. Az ezen a téren piacvezető vállalat, a kaliforniai Juul Labs a héten szerdán bejelentette: leváltja Kevin Burns elnök-vezérigazgatót, és leállítja az e-cigaretták reklámozását.

címkék:
És ezeket olvastad már?