POLITIK

TV2 Tények - Ezek voltak a nap legfontosabb hírei

Nincs sok időd, de kí­ván­csi vagy a nap leg­fon­to­sabb tör­té­né­se­ire? Össze­szed­tük egyet­len cikk­ben, mi tör­tént itt­hon és a vi­lág­ban, a TV2 Té­nyek se­gít­sé­gé­vel.
címkék:
  • Szerző: Ripost

OKTATÓ ÉS TANULÓ ZUHANT LE, MEGHALTAK

Ketten meghaltak, amikor lezuhant egy kisrepülő ma délután a tököli repülőtéren. Úgy tudják, két férfi, oktató és tanulója volt a motoros vitorlázógépen, amely orral csapódott a földbe. Mindketten olyan súlyosan megsérültek, hogy a mentők nem tudtak rajtuk segíteni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gép le- vagy felszálláshoz készülődött. Egy a Tények által megkérdezett volt vadászpilóta azt mondja, a Falke típusú motoros vitorlázógépet ő nagyon megbízhatónak ismeri.

A két férfiért mentőhelikopter érkezett a tököli reptérre, azonban olyan súlyosan megsérültek, hogy már nem lehetett őket megmenteni. Az, hogy műszaki hiba vagy pilóta hibája okozhatta-e tragédiát, azt vizsgálni kell majd.

A volt vadászpilóta azt mondja, ilyenkor azt is megvizsgálják, hogy hogyan szóródtak szét a roncsok, esetleg a levegőbe esett-e szét a gép.

REZIDENSEK: KEVÉS A KÉZFERTÕTLENÍTÕ

Megdöbbentő és elkeserítő, hogy nincs elég kézfertőtlenítő a kórházakban, miközben az utóbbi években sokan haltak meg kórházi fertőzésben. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete ezért gyűjtést szervezett és a befolyt pénzből fertőtlenítő-tartályokat vesznek majd, plakátokat helyeznek ki, hogy minden kórházban legyen elég a kézfertőtlenítőből.

Naponta többször alkoholos kézfertőtlenítőt használnak az osztályokon, olyat, amely elpusztítja a különböző betegségeket terjesztő kórokozókat. Viszont a betegeknek, látogatóknak ilyen alapos kézmosásra nincs mindenhol lehetőségük. Pedig az állandó fertőtlenítéssel elkerülhető lenne az egyre gyakoribb kórházi fertőzés. Ezért döntött úgy a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, hogy megpróbál a megdöbbentő állapoton változtatni, csökkenteni a fertőzések számát: gyűjtést szerveztek.

Magyarországon egy kézmosással nemcsak a bakteriális fertőzések, de azok olykor halálos szövődményeinek is csökkenne a száma. Ezért fontos, hogy minden kórházban, minél több helyen legyenek kihelyezett fertőtlenítőszerek.

"36 órája indult el a gyűjtés, és örömmel számolhatunk be, hogy hálistennek már több, mint negyedmillió forint érkezett ma reggelig, és azóta is érkeznek a felajánlások" - írja a Szakszervezet.

A felajánlásokból és az adományokból a rezidensek és szakorvosok figyelemfelkeltő plakátokat és fertőtlenítő adagolót helyeznek ki.

LEÁRAZÁS: TÍZEZREKET LEHET SPRÓROLNI

Most érdemes vásárolni! Akár több tízezer forintot is lehet spórolni a leárazásokon a bevásárlóközpontokban. Sok üzletben ugyanis már most megkezdődtek a nyári akciók, így akár féláron is hozzá lehet jutni a termékekhez.

Sok helyen már az őszi kollekció miatt vannak nagy kedvezmények. A leárazást  a bejáratnál, az üzlet előtt, vagy éppen a kirakatban is jelzik a vásárlóknak. Az eladók szerint ilyenkor drasztikusan megnő a forgalom a boltokban. Egy akciós vásárláson 10-20, de akár 50%-kal olcsóbban lehet megkapni a ruhákat.

A Kerekedelmi Szövetség főtitkára szerint a vásárlókat ugyanúgy védi a fogyasztóvédelmi jogszabály, mint korábban. Ha egy terméket olcsóbban kínál az eladó, az nem befolyásolja a garanciáját, rossz méret esetén ugyanúgy ki lehet cserélni, vagy le lehet vásárolni az árát, mint korábban. Abban az esetben, ha a termék hibás és ezt az eladáskor közlik is a vevővel, éppen ezért olcsóbb is, akkor nem lehet reklamálni.

Volt olyan vásárló aki pólókat, cipőt és papucsot vett, így 30 ezer forintot spórolt meg. A leárazások egészen augusztus végéig tartanak majd.

10 NAP MÚLVA PIACON A MAGYAR GÖRÖG

Görögdinnye, de magyar, azt mondják, az az igazi! 8-10 nap múlva kerül a piacokra a magyar termesztésű görögdinnye. A termelők szerint nagyon jó a termés, édes és finom lesz. Az árát még nem lehet tudni, de várhatóan 200 forint alatt lesz kilója. Most az import görög, olasz görögdinnyét 200 forint körül árulják. Sárgadinnyéből már van hazai termés, ennek kilója 400 forint.

Egyenlőre még csak sárgadinnyét kapni a hazaiból. Ennek a termelők szerint nagyon nagy a sikere. A sárgadinnye kilója 400 forint.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?