POLITIK

Továbbra is jelentős előnnyel vezet a Fidesz

A kormánypártok politikáját továbbra is több mint 3 millióan támogatják – derült ki a Nézőpont Intézet novemberben végzett közvélemény-kutatásából.
  • Szerző: RIPOST

Az ötezer ember személyes megkérdezésén alapuló kutatás szerint egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz-KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, míg a hét ellenzéki pártot magában foglaló „kormányellenes blokkot” a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatja.

Ezek alapján úgy tűnik – írta a Nézőpont –, hogy az ellenzéki oldal nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban.

Az ellenzéki erősorrendet – házon belül – jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán, de két százalékponttal csökkent a népszerűségük az előző felméréshez képest.
A Momentumon kívül a Demokratikus Koalíciónak van kétszámjegyű (10 százalékos) támogatottsága a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Gyurcsány Ferenc pártját a Jobbik követi 9 százalékkal.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt.

Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír, csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom – írták.