POLITIK

Továbbra is elutasítjuk a kötelező kvótát

A magyar kormány továbbra is elutasítja a kötelező kvótát, és mindent megtesz, hogy megvédje a magyar határkerítést és a magyar emberek biztonságát – mondta Hollik István kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A politikus szerint az elmúlt hét bebizonyította, hogy a migránsok továbbra is özönlenek Európa irányába tengeren, valamint szárazföldön is egyre növekszik a migrációs nyomás, leginkább a balkáni útvonalon.
Hozzátette: ennek következményeképpen ismét előkerült és az Európai Tanács asztalán van egy olyan német javaslat, amely újra előveszi a kötelező kvóták ötletét. Tehát továbbra is vannak olyanok, akik dacára az elmúlt három év európai történéseinek változatlanul ragaszkodnak ahhoz, hogy a kötelező kvótát az európai tagállamokra erőltessék – jegyezte meg.
Kijelentette: ezért már a gondolkodás kezdeti fázisában fontos leszögezni, hogy ebben az ügyben a magyar kormány továbbra is a magyar emberek akaratát érvényesíti, álláspontja szerint a kötelező kvóta veszélyes javaslat, mert az üzeni az afrikai és kelet-ázsiai bevándorlók milliói számára, hogy Európában tárt karokkal fogadják őket.
A magyar kormány álláspontja nem változott: a migránsokat nem behozni kell Európába és elosztani őket, hanem azokat, akik illegálisan tartózkodnak itt, ki kell vinni Európából – erősítette meg.
Hangsúlyozta: a kötelező kvóta sérti a tagállamok szuverenitását, hiszen senkit nem lehet rákényszeríteni arra, hogy a befogadjon bevándorlókat, ha ezt nem akarja. A kormány ezen jogi álláspontja továbbra is érvényes – szögezte le.
A kormányszóvivő az Európára nehezedő, és az elmúlt hetekben fokozódó migrációs nyomásra hivatkozva kijelentette: a magyar kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy Európa és Magyarország biztonságát, határait kell elsőként megvédeni.
A kormány minden szükséges lépést megtesz, hogy a magyar határkerítést megvédje és ezen keresztül garantálja a magyar emberek biztonságát, a kötelező kvótát pedig minden egyes alkalommal határozottan el fogjuk utasítani – összegzett Hollik István.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?