POLITIK

Tovább terjed a rémhír, hogy az 5G-s mobilnet okozta a járványt

Nagy-Britanniában több adótornyot is felgyújtottak azok, akik hitelt adtak ennek a minden alapot nélkülöző összeesküvés- elméletnek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A széles körben terjesztett álhír szerint a koronavírus járványt az 5G, azaz az ötödik generációs mobilhálózat kínai bevezetése robbantotta ki. Mint minden álhírnek ennek is van egy kevés alapja, nevezetesen az, hogy Kínában tömegesen először Hubei tartományban, így Vuhan városában használhatták az 5G-s technológiát a kínaiak.

Az álhír szerint az 5G-s rendszer „kiszívja a levegőből az oxigént”, ami aztán immunrendszer súlyos károsodáshoz és legyengüléséhez vezet. Meglepően sokan gondolják, hogy a „gonosz frekvencia” vagy az „alattomos rezgések” hozták létre az újabb vírusmutációkat, A „hívők” szerint emiatt robbant ki a koronavírus-járvány éppen ebben a kínai tartományban.

Az álhír terjesztésében nagy szerepet játszott Keri Hilson énekesnő, aki ezt a minden alapot nélkülöző üzenetet tette közzé:

„Bizonyos emberek már évek óta próbálnak bennünket figyelmeztetni az 5G veszélyeire. Petíciók, tanulmányok szóltak, szervezetek beszéltek a sugárzás káros hatásairól. Az 5G november elsején indult el Kínában. Majd meghaltak emberek. Kapcsoljátok ki az 5G-t az LTE letiltásával! Most már egyértelműen azt mondom, hogy a sok tanulmány és kísérlet alapján az 5G elektromágneses sugárzásának magas szintje okozta a fertőző vírust. Szerintetek miért nincs jelen Afrikában a koronavírus? Mert az nem 5G-régió. Lehet, hogy van egy-két hely, de nem olyan elterjedt, mint a legtöbb országban.”

Az összeesküvés elmélet olyan széles körben elterjedt a világon, hogy a közelmúltban Nagy-Britanniában, Birminghamben, Merseysideben és Belfastban adótornyokat gyújtottak fel a járvány miatt az 5G-s technológiát hibáztató emberek.

Ráadásul többször fizikailag és verbálisan megfenyegették már az adótornyok építésén dolgozókat, rendszeresek az inzultusok.

A brit kormány ezért a Twitter, a Facebook és más közösségi média cégeket kért fel az álhír egyértelmű megcáfolására és blokkolására.

Oliver Dowden kulturális államtitkár a jövő héten találkozni fog a Facebook, a WhatsApp, a YouTube és a Twitter képviselőivel.

A brit kormány sürgeti annak egyértelművé tételét, hogy az új technológia semmiféle egészségügyi kárt nem okoz és nincs semmiféle kapcsolatban a koronavírus járvánnyal.


Michael Gove kabinettitkár szerint a különféle közösségi médiacsoportok és profilok által terjesztette elméletek „veszélyes ostobaságok”.

Brendan Wren, a londoni higiéniai és trópusi betegségek intézetének professzora szerint a telefonsugárzás és a vírus közötti kapcsolat „mind fizikai, mind biológiai értelemben lehetetlenség”.

A YouTube máris bejelentette, hogy mostantól a videómegosztó szolgáltatás felületéről eltávolítanak minden olyan videót, amely nem hivatalos forrásból származó módon feszegeti az 5G és a koronavírus kapcsolatát. Erre jogi lehetőségük van, hiszen a működési szabályzatban szerepel, hogy félreérthető tartalmakat, amelyek jellegük miatt veszélyesek lehetnek másokra, nem tűrnek meg a szolgáltatásban.

Idehaza?

Az 5G-frekvenciák kiosztásáért felelős Nemzeti Hírközlési- és Médiahatóság (NMHH) tavaly közölte álláspontját a felmerülő aggodalmakkal kapcsolatban. A hatóság szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Unió Egészségügyi, Környezetvédelmi Kockázatok Tudományos Bizottsága (SCHEER) vagy az amerikai National Cancer Institute folyamatosan kutatják, hogy a mobileszközök által használt frekvenciák milyen hatással vannak az emberi szervezetre. A vizsgálatok során az elmúlt évtizedekben senki nem talált tudományosan alátámasztott bizonyítékot az 5G vagy más mobilhálózat daganatkeltő, vagy bármilyen, az egészségre esetlegesen káros hatására.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?