POLITIK

Tovább folytatnák a boszorkányüldözést a ballibsik

Zöld és baloldali nyomásra Magyarországon vizsgálódna az Euró­pai Parlament, de az Európai Néppárt ellenzi az utat. Tegnap Brüsszelben azt is beharangozták, hogy még idén létrejön a 27 EU-tagország részvételével készített, átfogó jogállamisági jelentés.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Néppárt (EPP) szakmai koordinátora ellenezte, hogy az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációt küldjön Magyarországra.

­Információink szerint míg az uniós döntéshozó testület baloldali és zöldpártjai erősen küzdenek érte, hogy mielőbb vizsgálódhassanak hazánkban, a néppárt teljességgel indokolatlannak tartja az utat. Annál is inkább, mert úgynevezett kvótán felüli, azaz extra, eddig be nem tervezett misszióról lenne szó.

Az EP-elnökök értekezlete formációja (a képviselőcsoportok vezetői és a parlament elnöke) hozza majd meg a végső döntést a magyarországi útról. Tegnap délután a Népszava írt arról, hogy a szakbizottság és az új képviselő-testület tagjai megismerkednének a hazai állapotokkal.

Didier Reynders megint a jogállamisági maszlaggal érvel (Forrás: Wikipedia)

A parlamenti szakbizottságban tegnap délelőtt vendégeskedett Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A belga politikus bejelentette, hogy az új eljárásban már idén nyilvánosságra hozzák a 27 tagállamban elkészített, átfogó jogállamisági jelentést, amely többek között az igazságszolgáltatás függetlenségét, a médiahelyzetet, illetve a hatalmi ágak szétválasztását elemzi.

– Ez nem azt jelenti, hogy felhagynánk a 7. cikkely szerinti eljárással – szögezte le Reynders, aki szerint a következő napokban valamennyi EU-országtól levélben kéri majd, hogy jelöljenek ki egy-egy személyt a bizottsággal való kapcsolattartásra az ügyben. – Elsősorban cselekvésre akarunk biztatni pár tagállamot, de a mechanizmus arra is alkalmas lehet, hogy arra hivatkozva kötelezettségszegési eljárásokat indítsunk – szögezte le.

Fotó: MTI

– Az elmúlt időszakban politikai és ideológiai célból használták fel a jogállamiság fogalmát, a problémánk elsősorban az objektivitás hiányával van – mondta az ülésen Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője, aki elsősorban az említett objektivitásra várt garanciákat Reynderstől. Hidvéghi elrettentő példaként említette a korábbi jogállamisági biztos, a holland Frans Timmermans politikailag motivált fellépését.

A fideszes képviselő később Facebook-oldalán tett közzé egy fotót a szintén LIBE-tag momentumos Donáth Anna üres székéről. „Ma nem volt napirenden Magyarország támadása a LIBE bizottságban. Nem is volt ott mindenki” – írta Hidvéghi, utalva arra, hogy múlt héten, a strasbour­gi Magyarország-vita alkalmával a Momentum két EP-képviselője festett szélsőségesen sötét képet a hazai jogállamiság helyzetéről.

És ezeket olvastad már?