RIPOSTER

Törvénytelen adatgyűjtésbe kezdett Karácsony Gergely

Feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék — derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumokból. A józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, ez pedig, mint köztudott, tilos.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

Vaskos dossziét juttatott el a Magyar Nemzethez a fővárosi ellenzék kampánycsapatának egy csalódott tagja, aki felháborítónak tartja, hogy olyan feladatok végrehajtására is ráveszik az aktivistákat, amelyeknek akár súlyos következményei is lehetnek. A lap birtokába került dokumentumok alapján felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait. Ez pedig tilos, csakúgy, mint az ajánlóívek másolása.

E munkafolyamatról árulkodik egyebek mellett az a fénykép is, amelyet a józsefvárosi polgármesterjelölt kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza egy zárt Facebook-csoportban posztolt szep­tember 2-án késő este. Az informátor tájékoztatása szerint a fénykép a kerületi kampányközpontban, a Baross utcai Patyolat nevű helyen készült, amely Karácsony Gergelynek sem lehet ismeretlen, hiszen a főpolgármester-jelölt néhány napja lakossági fórumot is tartott ott. Udvarhelyi Tessza a képhez a következő kísérőszöveget írta: „a legeslegmenőbb back office csapat még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassunk mindent <3 hatalmas köszönet nekik, nagy öröm volt velük dolgozni az elmúlt tíz napban!”

A dolog szépséghibája, hogy az ajánlóíveken nincs mit feldolgozni, azokat a jelölteknek csupán össze kell gyűjteniük és le kell adniuk a választási bizottsághoz. A fotó és a kísérőszöveg alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy az ellenzék személyes adattal való visszaélést követett el. Beszédesek azok a kommentek is, amelyek Udvarhelyi Tessza posztjára érkeztek. Az aktivisták munkáját megköszönte Veres Gábor, az MSZP VIII. kerületi elnöke és a Józsefvárosban közös ellenzéki jelöltként induló Sátly Balázs LMP-s politikus is. A szocialista Mezei Béla a látottakat a következő szavakkal méltatta: „Nagyon fontos munka! Köszönjük az önzetlen-odaadó munkát!”

A Magyar Nemzethez került anyag szerint ugyancsak reagált a fényképen látottakra Simon György, aki jelenleg a DK képviselője a józsefvárosi testületben, de ezúttal az I. kerület 2-es egyéni körzetében indul a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Várunk Egyesület jelöltjeként. A politikus az adatrögzítésre utaló jelektől tartva közölte: „Csak meg ne ossza valaki ezt a fotót!” Nyilván többen rájöttek, hogy Udvarhelyi Tessza fotója, posztja komoly veszélyeket jelent az ellenzékre nézve, ezért az egészet törölték. Még ezt megelőzően azonban másolatok készültek a Facebookon zajló üzenetváltásokról, így semmit nem sikerült eltüntetni.

A csalódott ellenzéki kampánycsapattag által átadott dokumentumok további értékes információkat tartalmaznak, a Magyar Nemzet folytatja a leleplező cikket.

Karácsonynak és csapatának nem ez az első adatvédelmi botránya. A szombaton megírta, hogy a zuglói polgármester több tízezer embertől kért telefonszámot, méghozzá azzal a kommentárral, hogy tartani tudja velük a kapcsolatot. Ez azonban a szakérője szerint az információs önrendelkezés megsértése, ami bűncselekmény.

Az sem feledhető, hogy Karácsony Gergelyt az előválasztási komédia idején a most őt támogató DK is megvádolta, mondván, hogy olyan telefonüzenetekkel keresi meg a lehetséges választókat, amelyek úgy értelmezhetők, hogy a DK támogatását is élvezi. Holott akkoriban még Kálmán Olga volt Gyurcsányék favoritja.

Ezek után a kérdés csak az: Karácsony és csapata ennyire nem ismeri az előírásokat, törvényeket, vagy a hatalom megszerzéséért bármire, még törvénysértésre is hajlandóak.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője így kommentálta a napvilágra került jogsértést:

Megdöbbentő és felháborító, ami a józsefvárosi kampányban történt. Kiderült, hogy az ellenzéki összefogás jelöltjei a saját csapataikkal az ajánlóívekről törvénytelen listát készítettek. Az ajánlóíveket olyan adatkezelésre használták, amire a törvény nem ad lehetőséget – mondta.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a balliberális médiában szándékosan megpróbálják keverni az ajánlóíveket és a támogatói íveket. Az ajánlóíveken nem szerepel semmilyen hozzájáruló nyilatkozat arról, hogy az adott személy adatait később felhasználják. A józsefvárosi esetben egyértelműen arról van szó, hogy az ajánlóívekről készítenek másolatot – hangsúlyozta Kocsis Máté.

címkék:
És ezeket olvastad már?