Létrehozva: 2020.08.31.

Törökországban, ha nem viselsz maszkot 36 ezret kell fizetned

Bár általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése.

Aki ezt megszegi 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést kaphat.

Törökországban hétfőn három és fél hónap után ismét 1600-hoz közeli értékkel, 1587-tel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi száma – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 270 ezer 133-ra nőtt.

A napi esetszám június 15. óta nem járt 1600 közelében. A mutató pénteken 1517-en, szombaton 1549-en, vasárnap 1482-n állt.

Törökországban hétfőn 44-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6370-re emelkedett. A halálesetek napi száma május végétől egészen múlt csütörtökig 14 és 30 között ingadozott, majd pénteken meghaladta a 30-at, azóta pedig napról napra nő. A szombati adat 39, a vasárnapi 42 volt.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább emelkedett, 945-ről 961-re.

A gyógyultak száma 1087-tel 244 926-ra nőtt, ez a napi adat azonban immár három hete alulmarad az új fertőzöttek számával szemben.

A 83 milliós országban idáig mintegy 7,14 millió vírustesztet végeztek el.

Általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése. A szabály megszegése 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést von maga után.

A 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre az ország mintegy felében vonatkoznak tiltások. A rendelkezések eltérőek, de általánosságban a reggeli és az esti órákat illető kijárási korlátozást, valamint különböző eseményektől és helyszínektől – például esküvőktől és piacoktól – való távolmaradási kötelezettséget fogalmaznak meg.

Törökországban hétfőn távoktatással kezdődött meg a 2020/2021-es tanév. Az oktatási minisztériumnak az a célkitűzése, hogy a diákok a negyedik tanítási héttel kezdődően, szeptember 21-étől fokozatosan vissza tudjanak térni az iskolapadokba.

Spanyolországban is tovább emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzések száma, péntek óta 23 ezer pozitív esetet regisztráltak. Ezt Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója közölte hétfőn Madridban. A járványügyi vezető kifejtette: az elmúlt 24 órában mintegy 2500 új fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, ezzel a járvány kezdete óta kiszűrt esetek száma meghaladja a 462 ezret.
A szakember a terjedés növekedésének fő okaként az országon belüli mobilitást nevezte meg, hozzátéve, hogy a most kiszűrt fertőzöttek 55 százaléka 40 év alatti, 10 százalékuk pedig 70 év feletti.
Fernando Simón beszélt arról is, hogy a sűrűn lakott területeken sokkal nehezebb ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, például ezért is a madridi autonóm közösségben fordul elő ismét a legtöbb fertőzés, az összes eset mintegy 20 százaléka.
A fővárost is magába foglaló tartományban egy nap alatt 554-gyel emelkedett az esetszám, amelyet Baszkföld és Andalúzia követ 394, illetve 308 napi új igazolt fertőzéssel.

„Közel vagyunk ahhoz, hogy kétszer annyi tesztet végezzünk, mint amennyit július végén” – fogalmazott az igazgató.

Mint mondta, több mint 566 ezer PCR-teszt készült el augusztus 21-e és 27-e között. Ezek az adatok állami és magán úton elvégzett vizsgálatokat is tartalmazzák. Az eredményt azonban keserédesnek nevezte a szakember, mivel a diagnosztikai kapacitás növelésével növekedett a feltárt esetszám is. Tájékoztatása szerint a növekedő esetszámok ellenére a helyzet továbbra sem azonos a tavaszi állapottal, ugyanis az országos kórházi ellátási kapacitás 6 százalékát fordítják jelenleg Covid-betegek kezelésére. Madridban ez 16 százalék, Baszkföldön 11 százalék, míg Navarrában és Valenciában viszont csak 4 százalék. A fertőzés következtében ez elmúlt egy hét során 141-en vesztették életüket, a halálos áldozatok száma összesen már meghaladja a 29 ezret. Az elhunytak többsége 85 év feletti, idős beteg volt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják