POLITIK

Több, korábban külföldieknek privatizált társaságot sikerült ismét magyar kézbe venni

2010-ben 11 650 milliárd forint volt a nemzeti vagyon értéke. Ez 2020-ra 17 743 milliárd forintra nőtt.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Az elmúlt tíz évben a nemzeti vagyon gyarapítása, valamint ésszerű és gazdaságos hasznosítása lett az elsődleges cél. Ennek köszönhetően számos kiemelt fontosságú – korábban privatizált – vagyonelemet sikerült visszavásárolni.

Az elmúlt évek felelős vagyongazdálkodásának köszönhetően az elmúlt tíz évben a nemzeti vagyon a másfélszeresére nőtt. 2010-ben 11 650 milliárd forint volt a nemzeti vagyon értéke. Ez 2020-ra 17 743 milliárd forintra nőtt. Vagyis a mögöttünk hagyott évtizedben 52 százalékkal, nagyjából 6000 milliárd forinttal gyarapodott a nemzet vagyona.

Az állam rossz gazda, a fontos társaságok csak piaci alapon tudnak működni” – ez volt a 2010-et megelőző szocialista kormányok alapfilozófiája a vagyongazdálkodásban. Ennek megfelelően az akkori kormányok hatalmas méretekben értékesítették az állami vagyont. Fónagy János szerint erre az egyik kiváló példa az, ami a MÁV teherszállítási üzletágával történt 2002 után.

Fónagy János államtitkár az M1 Summa című műsorában elmondta, 2002-ben közlekedési miniszterként mintegy 30 milliárd adóssággal adta át a Magyar Államvasutakat utódjának. Hozzátette, ez az összeg 2010-re, nyolc év alatt 330 milliárd adósságra növekedett úgy, hogy közben 103 milliárdért eladták a MÁV teherszállítási üzletágat.

Mára a MÁV-Csoport adóssága újra 50 milliárd forint alá csökkent, de

a teherszállítási üzletág továbbra is külföldi kézben van.

2002 és 2010 között a szocialista kormányok nagyjából 190 társaság állami tulajdonhányadát értékesítették, amiből valamivel több mint 750 milliárd folyt be a költségvetésbe. Eladtak többek között erőműveket, pénzintézeteket, áram- és gázszolgáltatókat, valamint üzletrészeket, például a MOL-ból és az Antenna Hungária Zrt-ből.

2010 óta teljesen más vagyonpolitika működik

A kormány 2010 óta ugyanakkor merőben más vagyonpolitikát folytat. Az elmúlt tíz évben

a nemzeti vagyon gyarapítása, valamint ésszerű és gazdaságos hasznosítása lett az elsődleges cél.

Ennek köszönhetően számos kiemelt fontosságú – korábban privatizált – vagyonelemet sikerült visszavásárolni. Újra állami tulajdonba került több energetikai cég is. Az állam újbóli megjelenése az energiaszektorban pedig lehetővé tette a rezsicsökkenést, ami a magyar családok érdekeit szolgálja. Összevetésül: 2010 előtt nyolc év alatt az akkori kormányok tizenötször emelték a rezsiköltségeket.

Orbán Viktor a hazai tulajdont tartja fontosnak

Kiszelly Zoltán politológus elmondta, a miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy a öt stratégiai ágazatban (bankszektor, pénzügyi közvetítőszektor, energetika, kiskereskedelem és média) a magyar tulajdont tartja fontosnak. Kiszelly Zoltán hozzátette, a kiskereskedelem kivételével már mindegyik említett szektorban hazai tulajdonú cégek vannak többségben, a piac nagy részét ők uralják.

Folyamatosan nő a nemzeti vagyon

Az elmúlt évek felelős vagyongazdálkodásának köszönhetően az elmúlt tíz évben a nemzeti vagyon a másfélszeresére nőtt. 2010-ben 11 650 milliárd forint volt a nemzeti vagyon értéke. Ez 2020-ra 17 743 milliárd forintra nőtt. Vagyis a mögöttünk hagyott évtizedben

52 százalékkal, nagyjából 6000 milliárd forinttal gyarapodott

a nemzet vagyona.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?