POLITIK

Tíz másodperc alatt „lázmérőzik” a sulisokat

37,8 Celsius-fok. Amennyiben a gyermek testhőmérséklete ennél magasabb értéket mutat, úgy újabb mérés vár rá, ha ez alatt áll meg a mutató, akkor irány az osztályterem. A Bors őrjárata tegnap egy budai iskolában járt – a főpróba kifogástalanra sikeredett.
  • Szerző:

A mától kötelező testhőmérséklet-ellenőrzés előtti napon a Bors meglátogatta az újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolát, ahol bár több mint 400 gyerek tanul, a járványügyi intézkedések fennakadás nélkül zajlottak, és szerencsére egy lázas gyereket sem találtak.

Fennakadt a szűrőn

Az iskola dolgozói már 7 óra előtt hőmérőkkel felszerelkezve várták a gyerekeket. A bejárat mögött három dolgozó várta a lurkókat, akik együttműködve vetették magukat alá a mától kötelező hőmérőzésnek.

– Nem volt nehéz a felkészülés, hiszen a feladat világos és egyértelmű volt, amihez megkaptuk a megfelelő eszközöket – magyarázta a Borsnak Homolay Károly igazgató. – A szülőkkel természetesen minden információt megosztunk egy szülői levelezőrendszerben, de a honlapon is megtalálható minden információ. Azt kell mondjam, hogy a szülők nagyon együttműködőek, amiért én végtelenül hálás vagyok nekik – tette hozzá az igazgató.

A Bartók Béla Utcai Általános Iskolának 458 tanulója van, de a lázmérőzéssel egybekötött beengedést is zökkenőmentesen meg tudták oldani egy kapun keresztül.

– Egy testhő ellenőrzése tíz másodpercet vesz igénybe, rá­adásul egyszerre hárman is végezték, így gördülékenyen ment, nem okozott fennakadást. Egy kislánynak lett magasabb a testhőmérséklete 37,8 Celsius-foktól, őt elkülönítettük egy újabb ellenőrzésig. A testhője 20 perc után beállt a normális tartományba. Csak annyi lehetett a gond, hogy meleg, téli sapkát viselt – mondta az intézmény igazgatója.

Ha a másodszori méréskor is magasabb a testhőmérséklet a megengedettnél, az iskola értesíti a szülőt, akinek haza kell vinnie a gyerekét.

A szülők is elégedettek

Az iskola előtt megszólított szülők egyhangúan támogatják az iskolai lázmérőzést, hiszen tudják, így nem léphet beteg gyerek az iskolába. A szülők elégedettek, hogy az iskolák szeptembertől működnek, sőt az intézkedéseknek hála biztonságosak is.

– Az iskolától minden információt megkaptunk, amire szükség van – mondta el a Borsnak dr. Radics Kornélia, akinek a lánya, Zsófi hatodik osztályos tanuló a Gárdonyiban. – Az intézményben megfelelő szabályokat alkottak ahhoz, hogy a gyerekeink biztonságban érezzék magukat. Természetesen otthon is mindenkinek felelőssége a védekezés, így mi is még inkább odafigye­lünk az alapvető higiéniai szabályokra.

Rutinná vált a maszkviselés

Bécsi Bálint kislánya első osztályos, így neki nem kötelező a maszk viselése.

– Maximálisan támogatom az új járványügyi intézkedéseket, ugyanis a kislányomnak voltak felső légúti problémái. Nagyon odafigyelünk a szabályok be­tartására, most az idős hozzátartozók is csak távolról figyelhetik, hogy játszanak a kicsik – mesélte Bálint.

Szeghy Katalin testnevelő­tanár is lázat mért a bejárat­nál, és nagyon elégedett a fő­próbáva – Gördülékenyen történt meg a gyerekek beengedése, nem volt torlódás. A legkisebbek is megértették, hogy ezt most muszáj csinálni. A gyerekek nagyon szabályköve­tőek, a maszkot is rutinsze­rűen felteszik, ahogy kijönnek a folyosóra.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?