POLITIK

Tisztességtelen a Momentum adatkezelése, lakcímet kérnek az adomány mellé

Bármennyire is tisztességes az a cél, hogy az orvosoknak gyűjt adományokat a Momentum, az a forma, ahogyan ezt teszi, tisztességtelen – jelentette ki Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.
  • Szerző: Ripost

A is beszámolt róla, hogy a lakosságtól kér pénzt a Momentum a koronavírus-járványra hivatkozva, az utalást pedig a párt saját bankszámlájára várják. A pártok finanszírozásánál megszokott módon az adakozóktól lakcímet és nevet is kérnek.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a Magyar Hírlapban hangsúlyozta, ha valaki adományokat gyűjt, attól még az adományozó anonim maradhat, nincs szükség a lakcímére. Márpedig a Momentum azt kéri, miután az adomány nem egy elkülönített alszámlára megy, hogy az adományozó írja be a kötelezően kitöltendő rovatba a telefonszámát és az e-mail címét is – tette hozzá.

Fotó: MTI

Ez a konstrukció tehát összemossa a Momentum számára történő adományozást, illetve azt az adakozást, ami az orvosoknak történik védőfelszerelések vásárlására – szögezte le Péterfalvi, megjegyezve, sehol sem jelzik a Facebookon közzétett tájékoztatón, miért ezt a módszert alkalmazzák. Az adományozás ugyanis önálló adatkezelést kíván meg.

Az elnök különösen aggályosnak tartja, hogy a párt honlapján még mindig elérhető a 2018. május 25-e előtti időszakra vonatkozó adatkezelési nyilvántartási regisztrációs szám, amely a Momentum-tagok és –támogatók tájékoztatására szolgált. Ez 2018 májusában megszűnt, így most megtévesztő lehet – fogalmazott Péterfalvi – , azt a látszatot kelti ugyanis, mintha a mostani adatkezelés jogszerűségét a hatóság már ellenőrizte, s rendben lévőnek találta volna. Ha ezeknek a részproblémáknak az összességét tekintjük, meg lehet állapítani, ebben a formában a Momentum adatkezelése tisztességtelen. Sérül a célhoz kötöttség és az átláthatóság elve is – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?