Létrehozva: 2016.02.24.

"Te felveszed a CSOK-ot?" - Vélemények az új támogatásról!

Van, akinek kapóra jön. Van, aki bizalmatlan. Van, aki a feltételektõl tart. Mutatjuk, mit gondolnak a CSOK-ról az emberek!

Egyre nagyobb a CSOK-láz, ami egyelőre elsősorban az érdeklődést és a CSOK-kal kapcsolatban megfogalmazott kérdések összességét jelenti. Véleménye, elképzelése ugyanis mindenkinek van, kérdés, hogy jogosult-e élni a kedvezménnyel, illetve ha igen, akkor tud-e élni vele. Megnéztük, mit gondolnak erről az érintettek.

Noémi (37) - könyvelő, Budapest

„Mi jogosultak lennénk a férjemmel. Õ ugyan már bőven betöltötte a 40-et, de van két kiskorú gyerekünk, a férjem előző házasságából született lánya pedig velünk él, most fog diplomázni, és még csak 24 éves. De zavar, hogy folyamatosan változnak a szabályok. Fogalmam sincs, hogy menet közben mit fognak még kitalálni, és egyáltalán nem szeretnék belevágni semmilyen olyan dologba, ami súlyos következményekkel járhat, mégis alig lehet tudni róla biztosat.”

Az elmúlt időszakban valóban több változás is nyilvánosságra került. A korábbi feltételt, miszerint a KHR-listán szereplő adósok nem igényelhetik a kedvezményt, eltörölték.  Szintén változás az is, hogy már nem kell minden családtagnak megszakítás nélkül, szigorúan a CSOK-os lakásban lakni legalább 10 éven át. Kivételt képez a lakhatási kötelezettség alól, ha a gyerek a tanulmányok miatt költözik el átmenetileg, nagykorúvá válása miatt elköltözik, vagy például munkavállalás miatt tartózkodik valaki máshol.

Petra (37) - adminisztrátor, Budapest

„Kicsit speciális a helyzet nálam. Először is, nagyjából 3 hónapja, hogy végre túlestem egy költözésen. A két nagykorú fiam még nem töltötte be a 25-öt, de egyikük éppen most jelentkezett át nappali tagozatról levelezőre. Akkora összegért, mint amit 1 gyerek után kapnék, én egészen kizárt, hogy újra végigcsináljak egy költözést, és mivel panelba jöttünk, ezért szóba sem jöhet például a ráépítés. Az élettársamnak van ugyan 2 kiskorú gyereke, de őket az anyjuk neveli, nyilván fel sem merülne, hogy csak a támogatás miatt velünk lakjanak, arról nem beszélve, hogy ebbe az anyukájuk miért is menne bele… Úgyhogy ha most a fél évvel ezelőtti élethelyzetemben lennék, vagyis még költözés előtt állnék, a 2 fiam közül pedig még mindkettő nappalis lenne, akkor biztosan megigényelném. De így, ekkora összegnek nálam már nincs értelme.”
Petra egyébként több mint 10 éve dolgozik egy multinacionális cégnél, és, mint elmondta, az újonnan vett lakáshoz szerencsére sikerült munkáltatói kölcsönt is kapnia.

Vannak, akiknél viszont minden adott ahhoz, hogy valóban élhessenek a lehetőséggel. Náluk is felmerülhetnek persze aggodalmak, de ez nem feltétlenül tántorítja el azokat, akiknek jól jön a segítség.

Ildikó (34) - értékesítő, Szeged

„Nagyon szigorúak a feltételek, de nem baj, kockáztatunk. A férjemmel két gyerekünk van, úton van a 3. testvér, most vagyok a 4. hónapban. Építkezni szeretnénk, a telek is adott hozzá, de le kellett állnunk a tervekkel, mert elért minket a Questor-csőd, és nem volt miből elkezdenünk felhúzni a házat. A CSOK-kal végre neki tudunk látni az építkezésnek, a hitellel is élni fogunk.”

Akad, aki még bizonytalan. És bár megfelelne a feltételeknek, több szempont miatt is alaposan átgondolja, belevág-e a CSOK-ba.

Edit (39) - fogorvos, Budapest

„Nem terveztünk harmadik gyereket, mert a férjem jóval idősebb nálam. Úgy gondolja, hogy 52 évesen már talán felelőtlenség lenne bevállalni egy kicsit, de én ennél sokkal bizakodóbb vagyok – meséli Edit, aki Budapest forgalmas területén lakik a családjával, de szíve szerint kertvárosba költözne, még inkább az agglomerációba. – Én mindig is szerettem volna nagy családot, bevallom, hogy ez a támogatás kicsit amiatt is kapóra jön, hogy mégis meg tudjam ezt valósítani. A férjem ugyanis már elkezdett hajlani rá, de félreértés ne essék, nem azért, mert kapzsi, hanem mert így, a három gyerek után járó CSOK-kal és persze hitellel végre családi házba tudnánk költözni, ami azóta hatalmas álmunk, amióta megszülettek az ikrek. Úgy tudom, új építésű ház jöhet csak szóba, és ez elbizonytalanít. Mi van, ha nem tudjuk eladni a lakásunkat? Akkor hogyan fogjuk megvenni a házat? Egyáltalán mennyire lehet találni újnak számító családi házat? Mert építkezésbe biztos, hogy nem fogunk belevágni, erre nem vagyok hajlandó. Tehát van még mit kitalálnunk, de most mindenképpen arra hajlok, hogy élni fogunk a lehetőséggel.”

És persze nem mindenkit az anyagi vagy tárgyi feltételek bizonytalanítanak el… A 29 éves Kati például más szempontok miatt aggódik. Négy éve esett túl egy fájdalmas váláson, új párját három évvel ezelőtt ismerte meg, és hamarosan újabb gyermekkel bővült a család. Tavaly tért vissza a munkába, azt mondja, elsősorban azért, mert minden forint számít a családi kasszában.

Kati (29) - eladó, Budapest

„Nagyon jól jönne ez a pénz. Három gyereket ugyan nem szeretnénk, de kettő már van, és bővíteni tényleg szuper lenne. Viszont egyfolytában az motoszkál bennem, hogy mi van, ha esetleg szétmegyünk a férjemmel. Minden rendben van közöttünk, szó sincs arról, hogy máris válófélben lennénk, de nem vagyok már teljesen naiv. Az első házasságom már tönkrement, és ott sem gondoltam volna, hogy szétköltözés lesz a vége. Az egyik kicsi még abból a házasságomból született, a párommal egy közös gyerekünk van, és persze ezt a félelmemet inkább nem osztom meg vele – ő nagyon lelkes a CSOK-kal kapcsolatban, és azt hiszem, nem lenne túl szerencsés elmondanom neki mindezt, mert talán félreértené.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Annyit nyert a lottón, amiből élete végéig hetente vehet magának egy Lamborghinit

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Húsvéti sonkás-sajtos párnácskák, amiből egy tepsi biztosan nem lesz elég

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút