POLITIK

Tanárokat rúgtak ki az Egyesült Államokban, mert nem akartak részt venni az LMBTQ-propagandában

Az amerikai Oregonban azért rúgtak ki két tanárt, mert ellenezték, hogy az intézményi LMBTQ-szabályoknak megfelelően semleges személyes névmással szólítsák meg a diákokat. A pedagógusok politikai alapú eltávolítása miatt több tucatnyian tüntettek az iskola előtt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Július közepén nyilvános meghallgatás után rúgtak ki két középiskolai tanárt az amerikai Oregon állam megyeszékhelyének, Grants Pass városának hetedik körzetében.

A két iskolai dolgozó “bűne” az volt, hogy felszólaltak az iskola LMBTQ-szabályai ellen. A középiskola korábbi igazgató-helyettesét, Rachel Damianot és a természettudományi tanárt, Katie Medart még áprilisban küldték kényszerű szabadságra, miután egy videón kifejtették az LMBTQ-szabályokkal szembeni álláspontjukat, illetve a témában egy weboldalt is létrehoztak, I Resolve Movement néven. Véleményük szerint a diákoktól meg kell követelni, hogy a biológiai nemüknek megfelelő mosdót használják, és ellenezték azt a szabályt is, amely megkövetelné a tanároktól, hogy olyan személyes névmásokon szólítsák a diákokat, amit ők akarnak (vagyis nem a nemüknek megfelelőkön).

Damiano és Medart nyilvános meghallgatásán egy külsős felügyelő megvizsgálta azokat a panaszokat, amelyek a két pedagógussal szemben felmerültek, vagyis, hogy megsértették-e a körzet irányelveit. Kirk Kolb, az iskolai körzet felügyelője végül mindkét alkalmazott elbocsátását javasolta. Ezek után az iskolatanács tagjai szavaztak a végleges döntésről. Mindkét tanár esetében négy igazgatósági tag szavazott a felmentés mellett, három pedig ellene.

A legfőbb érv kirúgásuk mellett az volt, hogy a tanárok a munkaidejükben is foglalkoztak az I Resolve Movement weboldallal. Emellett azzal vádolták őket, hogy “politikai kampányt” folytattak a tankerületben. A meghallgatások során mindkét tanár tagadta a politikai kampány vádját, illetve azt is kijelentették, hogy a munkaidejük során soha nem foglalkoztak a közösen indított weboldallal.

A meghallgatás helyéül szolgáló épület előtt, és a középiskolánál nagyjából 65 ember tiltakozott mindkét pedagógus elbocsájtása ellen. A tüntetések nagyjából négy órán át tartottak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?