Létrehozva: 2021.11.26.

Támogatja a német kormány Lengyelországot a migrációs válságban,

Támogatja a német kormány Lengyelországot az annak határán kialakult migrációs válságban, míg a szlovén miniszterelnök felszólította az uniót, hogy finanszírozza a határkerítéseket is. A lengyel határt további támadások érték, és zavargás tört ki egy befogadóközpontban is.

Lengyelország minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy ne mérgesedjék tovább a helyzet a fehérorosz határon, Németország pedig szolidaritást vállal Varsóval a kialakult migrációs válságban – jelentette ki Angela Merkel ügyvezető német kancellár csütörtökön Berlinben, a lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után. A kancellár kiemelte, hogy a német álláspont szerint a határozott fellépés mellett a párbeszéd lehetőségét is fenn kell tartani, ezért tárgyalt telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel két alkalommal is. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő mindenekelőtt leszögezte, hogy Lengyelország megvédi az Európai Unió külső határát. Ez azt is jelenti, hogy „megvédjük Németországot egy nagy menekülthullámtól” – fogalmazott. A politikus további, köztük kereskedelmi szankciók bevezetését sürgette Fehéroroszországgal szemben. Morawiecki kedd este még Ljubljanában tárgyalt Janez Jansa szlovén kormányfővel, aki hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak finanszíroznia kell minden olyan intézkedést, amely megvédi a közösség külső határait, beleértve a kerítésépítést is. A szlovén politikus hangsúlyozta, hogy a határokon felépített fizikai akadályok hatékonynak bizonyultak az illegális migráció megelőzésében. Fokozott készültséget szorgalmazott Andrzej Duda lengyel elnök a NATO keleti szárnyán a katonai szövetség főtitkárával, Jens Stoltenberggel folytatott tárgyalásán, mivel a lengyel vezetés szerint eszkalálódhat a helyzet a határon. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml közlése szerint az Európai Tanácsot vezető Charles Michellel folytatott tegnapi telefonbeszélgetésén szorgalmazta, hogy az Euró-pai Unió közvetlenül tárgyaljon a válság rendezéséről Minszkkel. A lengyel határ közben továbbra is nyomás alatt van, csütörtökre virradóan egy mintegy 230 fős migránscsoport próbált erőszakkal áttörni Lengyelországba a fehérorosz határ középső szakaszán. A nyugat-lengyelországi Wedrzyn, főleg irakiak által lakott befogadóközpontjában zavargás tört ki, miután szabadon engedését követelte migránsok egy csoportja. A központban feszült a helyzet, de azt a határőrség ellenőrzés alatt tartja. Az Iraqi Airways légitársaság tegnap több mint hatszáz migránst vitt vissza Irakba Minszkből, akik korábban a lengyel határnál táboroztak.
Szolidaritásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök Lengyelország miniszterelnökét az országa keleti határain kialakult migrációs és politikai válság miatt.
A francia államfő szerdán fogadta hivatalában Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnököt. Emmanuel Macron az Elysée-palota tájékoztatása szerint hangsúlyozta, Franciaország készen áll arra, hogy akár a helyszínen támogatást nyújtson a válság megoldásában, mindannyiunk biztonságának érdekében. A francia köztársasági elnök emellett sürgősnek tartja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közreműködésének megerősítését a határon tapasztalható humanitárius problémák orvoslására. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron megerősítette, hogy uniós partnereivel együtt továbbra is nyomás alatt kívánja tartani Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt annak érdekében, hogy befejezze a migránsok felhasználását politikai célokra az Európia Unióval szemben. Emmanuel Macron annak érdekében is szót emelt a lengyel miniszterelnöknél, hogy a média szabadon tájékoztathasson a kialakult helyzetről a határ lengyel oldaláról. A két ország vezetője a párizsi találkozón a jogállamiság lengyelországi helyzetéről is egyeztetett. A köztársasági elnök emlékeztette Morawieckit aggodalmaira e kérdésben, és arra kérte a lengyel kormányt, hogy találjon olyan megoldást, amely megfelelően biztosítja a jövőben az Európai Unió alapértékeit – áll az elnöki hivatal közleményében.
Az Európai Uniónak finanszíroznia kell minden olyan intézkedést, amely megvédi a közösség külső határait, beleértve a kerítésépítést is – jelentette ki Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán Ljubljanában a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Jansa hangsúlyozta: a határokon felállított fizikai akadályok hatékonynak bizonyultak az illegális migráció és az erőszak megelőzésében, és felváltják az erőteljesebb módszerek alkalmazását. Megjegyezte: Szlovénia mint az EU Tanácsának soros elnöke, arra törekedett, hogy a migrációs válságban jelentős támogatást szerezzen Lengyelországnak. Szlovénia ismét közvetlen segítséget ajánlott fel Lengyelországnak, és szlovén rendőröket küld a határ védelmére – mondta, hozzátéve: Varsó ugyanúgy kisegítette Szlovéniát, amikor neki kellett megvédenie a határait a migrációs hullámokkal szemben. Jansa gratulált Morawieckinek az elszántsághoz és a bátorsághoz, valamint ahhoz a diplomáciai tevékenységhez, amellyel – mint mondta – jóllehet átmenetileg, de megállították a lengyel határra nehezedő illegális migrációs hullámot. Az ukrán-lengyel határon kialakult helyzettel kapcsolatban kiemelte: „Osztozunk az aggodalmakban az orosz katonai erők jelenléte miatt Ukrajna határainál.” Ezeknek az erőknek a koncentrációja távol áll a „normális hadgyakorlatoktól” – tette hozzá. A szlovén kormányfő arra kérte az EU és a NATO vezetőit, „tartsák ezt szem előtt”, hogy ne történjen több olyan meglepetésszerű fejlemény, mint „a Krím orosz megszállása”. Egyben felelősségteljes magatartásra szólította fel Oroszországot is. Morawiecki elmondta: Szlovénia és Lengyelország közös álláspontot képvisel a biztonság terén. Hangsúlyozta a határvédelem fontosságát az országok szuverenitásának megőrzésében. „Ha egy ország szuverén akar lenni, akkor neki kell eldöntenie, hogy ki léphet a területére” – húzta alá. Hozzátette: a konfliktus soha nem jó megoldás. Elmondta, hogy ő mindenekelőtt arra törekszik, hogy megoldást találjon a feszültségek csökkentésére. Az eddigi intézkedések, köztük a migránsokat szállító repülőjáratok megszüntetése, meghozták az eredményüket, és némileg enyhítették a helyzetet – fogalmazott. A két kormányfő megvitatta a gázellátási válságot is, amely jelentős hatással van az EU-ban tapasztalható áremelkedésekre. Morawiecki szerint a válság „Oroszország közép-európai országokkal szembeni politikájának tükre”. Egyetértettek abban, hogy a nyugat-balkáni országoknak egyértelmű jelzést kell kapniuk EU-tagságuk kilátásairól, hogy belátható, rövid időn belül csatlakozhassanak a blokkhoz. Jansa és Morawiecki emellett beszéltek a világjárványról is, valamint annak megfékezésére és az oltási arány növelésére tett intézkedésekről.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napokra van a teljes ukrán összeomlás?

borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

hirtv.hu

Vezércikk - Magyar Péter válaszokat ígér, de csak kérdéseket szül + videó

life.hu

Ásó, kapa, nagyharang - Teszteld, mennyire emlékszel a régi idők esküvőire!

magyarnemzet.hu

Ámuldoznak a magyar vasútállomások állapotán a román utazók + videó

origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

POLITIK

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?

POLITIK

Magyar Pétert már körbefonta a dollárbaloldal