POLITIK

Szijjártó Péter: Meg kell védeni a határokat az illegális migránsoktól

A koronavírus-járvány nyomán újabb migrációs hullámok indulhatnak meg Európa irányába.
  • Szerző: Ripost

Meg kell előzni, hogy a koronavírus-járvány nyomán újabb migrációs hullámok induljanak meg Európa irányába, az illegális bevándorlás ugyanis a biztonsági mellett most súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokat is jelent – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a ciprusi kollégájával pénteken közösen tartott nicosiai sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI / Boros Mátyás

Szijjártó Péter közölte: Nikosz Hrisztodulidesszel egyetértettek abban, hogy közös érdek a szigorú határellenőrzés az Európai Unió külső határain.
Határozottan fel kell lépni az embercsempész-hálózatokkal, illetve a velük együttműködő civil szervezetekkel szemben – mondta a magyar miniszter.

A politikus elmondta, hogy a következő hetekben napirenden lesz az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok között létrejött, és 2020 urán meghosszabbítani kívánt cotonoui megállapodás újratárgyalása.

„Brüsszel újabb kísérletet tesz a migráció legalizálására, arra, hogy újabb migránsokat engedjen be Európába, de mi ezt a lehető leghatározottabban ellenezzük” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban „kőkemény vitákra” készül az ügyben.

Aláhúzta, a koronavírus miatt az utóbbi hónapokban milliók veszítették el munkájukat Európában, rajtuk kell segíteni, az újabb bevándorlók érkezése felborítaná a munkaerőpiaci folyamatokat, ami ellentétes az európai emberek érdekeivel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?