POLITIK

Csak a legális beutazók előtt nyitott a déli határ

Hétfő déltől ismét szabadon átkelhetnek a határon a szerb és a magyar állampolgárok – jelentette be Röszkén a külgazdasági és külügyminiszter.
  • Szerző: Ripost

Szijjártó Péter a Röszkén tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mától újra szabadon átléphetik a határt a szerb és magyar állampolgárok, a két ország között helyreáll a normális rend.

A miniszter kijelentette, hogy sikeresek voltak a védekezésben a Közép-európai országok. A személyi forgalom korlátozása helyes döntés volt, ez nagyban hozzájárult a koronavírus járvány kezeléséhez.

MTI/KKM/Borsos Mátyás

A határnyitás azt jelenti, hogy szerb és magyar állampolgárok szabadon közlekedhetnek a két ország között, sem a be-, sem a hazautazás után sem kell karanténba vonulniuk.

A magyar döntést megelőzte az a pénteki határozat, amely szerint a szerb kormány megnyitja a határokat, így a kölcsönösség alapján hétfő déltől mi is ezt tesszük.

Szijjártó Péter jelezte, hogy a lépés több, mint szimbolikus, hiszen a kölcsönös könnyítés egy uniós és egy Unión kívüli ország között született. Ez is bizonyítja, hogy Szerbiának helye van az Unióban, mielőbb taggá kell válnia.

A miniszter ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a határátlépés csak a legálisan érkezők számára lehetséges, az illegális határátlépést Magyarország továbbra is megakadályozza.

És ezeket olvastad már?