Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.11.11.

Szijjártó: A migránsok tömegével akarják megsérteni Lengyelország és Magyarország határait

A külügyminiszter szerint a migránspárti brüsszeli politikusoknak el kellene menniük a lengyel-belorusz határra, és jó mélyen el kellene szégyellniük magukat.

A miniszter csütörtök kora reggeli Facebook-posztjában tudatta, hogy szerda késő este telefonon egyeztetett lengyel kollégájával, Zbigniew Rauval.

Magyarország szolidaritásáról biztosította lengyel kollégáját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és köszönetet mondott neki, amiért a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát.

Szijjártó Péter – a Türk Nyelvű Államok Tanácsának csúcstalálkozójának helyszínéről, Isztambulból írt – bejegyzésében kitért arra, hogy lengyel kollégája már jól van, felgyógyult, és hétfőn újra egymás mellett ülnek Brüsszelben a Külügyek Tanácsán.

„Ami viszont nem jó hír, hogy továbbra is komoly illegális migrációs nyomás alatt áll Lengyelország keleti határa.

Szegény lengyel barátaink most közvetlenül is átélik azt, ami a mi esetünkben gyakorlatilag hat éve folyamatos jelenség, vagyis illegális migránsok fittyet hánynak szabályainkra, törvényeinkre, a szuverenitásunkra és tömegével akarják megsérteni országaink határait”

– írta a miniszter.

Hozzátette:

„Világosan kell beszélni: a határsértés bűncselekmény, az arra való felszólítás is az, az embercsempészetről már nem is beszélve.

Magyarország teljes szolidaritásáról biztosítottam lengyel kollégámat, megköszöntem neki azt, hogy a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát.”

Szijjártó Péter kiemelte:

„A lengyel határőrök ezekben az órákban és napokban nemcsak Lengyelországot, hanem egész Európát védik, mint ahogy a magyar határőrök is hazánk déli határát.

Mindazon brüsszeli politikusoknak, akik az elmúlt hat évben migrációpárti álláspontot képviseltek, napirenden tartották a kötelező letelepítési kvótát, és megtagadták a forrásokat a határokat védő országoktól, most el kellene menniük a lengyel-belorusz határra, és jó mélyen el kellene szégyellniük magukat” – fogalmazott a külügyminiszter.

A lengyel migránsválságnak szentelt rendkívüli ülést tart csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa – közölte szerda este a dpa hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az Észtország, Franciaország és Írország kérésére összehívott BT-ülést zárt ajtók mögött tartják meg.

A Deutsche Welle német közszolgálati műsorszolgáltató jelentette szerda este NATO-forrásokra hivatkozva, hogy a lengyel hatóságok átadták a katonai szövetségnek a határhelyzettel kapcsolatos információikat.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az Iraki Kurdisztánból, de Szíriából és afrikai országokból is jönnek, és vannak köztük nők és gyerekek.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán washingtoni tárgyalásain bejelentette, hogy az Európai Unió a jövő héten kiterjeszti a Fehéroroszország elleni szankciókat.

A migránsválság Lengyelországban a legsúlyosabb, több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és közben egyre hidegebb van, fagyosak az éjszakák. Az elmúlt napokban a migránsok többször megpróbáltak áttörni a határon létesített szögesdrótkerítésen. Sokaknak ez sikerült, de a lengyel hatóságok többségüket elfogták.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerdai összesítése szerint az elmúlt hetekben legalább tíz halálos áldozata volt a határ térségében kialakult válságos helyzetnek. Heten közülük a határ lengyelországi oldalán haltak meg.

Szerda este a lengyel rendőrség egy Covid-mentőben bukkant rá másfél tucat határsértőre. A migránsokat és az embercsempészeket – két lengyel állampolgárt – őrizetbe vették.

A francia közszolgálati adó és a Reuters brit hírügynökség Varsó „kemény fellépését” támadja, miközben a konzervatív francia RN párt képviselői éppen a Lengyelországnak nyújtott, hathatós uniós segítséget hiányolják. A lengyel sajtóorgánumok nehezen átlátható határ menti helyzetről számolnak be.

Egyelőre egymásnak ellentmondó értesüléseket közöl a lengyel sajtó arról, hogy a hatóságoknak sikerült-e az összes, a fehérorosz határon áttört migránst elfogniuk. Ismert: több tucat migráns rombolta le kedd este a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és erőszakosan behatoltak a lengyel állam területére. A wmeritum.pl és a wpolityce.pl híroldalak úgy tudják, a hatóságok valamennyi határsértőt elfogták. A wmeritum.pl lengyel rádióadásokra és rendőrségi forrásokra hivatkozva közli: kedden a határ mentén a migránsok először tábort vertek, majd több pontos is megkísérelték a behatolást.

Ott kötöttek ki, ahonnan elindultak

„Amint arról a Radio Białystok beszámolt, ez Krynki és Białowieża közelében sikerült, ahol a migránsok két csoportja is áthaladt a járőrök első vonalán” – közli a híroldal, hozzátéve: „Nem sokkal később a rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy a határt illegálisan átlépő valamennyi személyt elfogták és őrizetbe vették.” A wmeritum.pl szerint az ezzel kapcsolatos információkat ma megerősítette Maciej Wąsik, a Belügyi és Közigazgatási Minisztérium helyettes vezetője: „Az éjszaka Kuźnicában nyugodt volt, biztonságos volt Białowieżában és Krynki közelében is, ahol szolgálataink feltartóztatták az összes migránst, akinek sikerült átjutnia az első járőrvonalon. A migránsok ott kötöttek ki, ahol már legális a tartózkodásuk” – így az idézett hivatalnok. Hasonló forrásokra hivatkozva ugyanezt közli a wpolityce.pl is. A Polsat News riportere ugyanakkor – beszámolva arról, hogy „nem sokkal éjfél után egy körülbelül 60 fős csoport lépte át a határt Krynki közelében” – azt írja: húsz embert őrizetbe vettek, a többit még keresik.

A híradások nők és gyermekek fotóival manipulálnak

A migránsok Fehéroroszországból érkeztek, és a lengyel határ menti térségben ragadtak: „cinizmus és hajthatatlanság között” vannak – így tudósít a lengyel határ mentén kialakult helyzetről a a francia közszolgálati adó nemzetközi csatornája, a franceinter.fr híroldalának cikke. A „cinizmus” Belorussziára, a „hajthatatlanság” Lengyelországra vonatkozik. „A képek családias hangulatot árasztanak: férfiak és nők százai sétálnak egy úton a novemberi hidegben, a befogadó ország reményében. 2015-re és a szíriai menekülthullámra emlékeztet, akik szögesdrótok és zárt határok között keresték az utat Európába és a biztonságba” – így látja a franceinter.fr a migránscsoportokat. Az adó szerint „a minszki rezsim jól tudja, hogy az európaiakon való nyomásgyakorlás vagy akár bosszú legjobb módja a migránsoktól való félelem felébresztése” – tehát úgy vélik, nem a Lengyelországra törő, a videófelvételek tanúsága szerint fiatal férfiakból álló, több ezres, agresszív csoportok rohamai, hanem a minszki kormány manipulációja kelt félelmet. A varsói kormány különösen keményen bánik ezekkel a migránsokkal, akik megpróbálnak átkelni a területén, függetlenül attól, hogy ők is áldozatok – kifogásolja a franceinter.fr, hozzátéve: „a lengyel civil társadalom mozgósít, mint a Grupa Granica egyesület, amelynek önkéntesei a határrégióban próbálnak tevékenykedni. A Courrier d'Europe centrale által idézett civil szervezet felhívja a nemzetközi közösség figyelmét ezeknek a migránsoknak a sorsára.” A Reuters beszámolóján sátrak és gyermekek, asszonyok láthatók. A brit hírügynökség szerint „a Fehéroroszországban fagyos időben rekedt migránsok ismét megpróbáltak átjutni a határon Lengyelországba”, miközben Varsó „csapatai” próbálják meggátolni az átkelést. „Több százan ütöttek tábort a határ mentén, ahol drótkerítések és lengyel katonák ismételten akadályozták a belépést az Európai Unióba” – fogalmaz a Reuters.

Világos forgatókönyv szerint történnek az események

Ami most Lengyelországban történik, az egy sokszorosan kipróbált forgatókönyv – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 Ma Reggel című műsorában. A biztonságpolitikai tanácsadó hangsúlyozta, katonai terminussal fogalmazva, a forgatókönyv szerint az volt az első cél, hogy a migránsok élőerővel áttörjék a határt. A következő fázis, ami szintén a forgatókönyv része, várhatóan az lesz, hogy a helyszíni felvételeken nők és gyerekek is feltűnnek, így előkerülhet az a frázis, hogy Lengyelország nem kezeli elég humánusan a helyzetet. Összegezve, a forgatókönyv részeként várhatóan nemsokára aranyos gyereket fotóznak, videóznak majd, asszonyokkal – hívta fel a figyelmet a biztonságpolitikai tanácsadó.

Ki segít Lengyelországnak?

Aggasztónak találja mindeközben a Lengyelországra nehezedő migrációs nyomást több francia konzervatív politikus. A Marine le Pen által vezetett Rassemblement National (RN) több politikusa elutazott a lengyel határra, ahol tájékozódtak a kialakult helyzetről.

A Valeurs Actuelles beszámol: az RN európai parlamenti képviselője, Nicolas Bay és Stéphane Ravier marseille-i szenátor, akik lengyel határőrökkel együtt látogattak a Litvánia és Fehéroroszország közös határszakaszokra. Nicolas Bay Twitter-fiókján kifejtette, hogy „a migránsok illegális és erőszakos behatolása ellenére a hatóságok nem alkalmazhatnak erőszakot megállításukra„. A határőrök sajnálatukat fejezték ki amiatt is, hogy „az EU nem támogatja őket ebben a fontos kérdésben”. Az RN képviselője, Gilbert Collard a helyszínről küldött, Twitterre feltöltött videójában elítélte, hogy az EU „makacsul kitart” bevándorláspárti álláspontja mellett. „Mit tesz az EU, hogy segítsen Lengyelországnak megállítani ezt az inváziót?” – tette fel a kérdést ugyanakkor Twitter-bejegyzésében Jérôme Rivière, aki szintén az RN európai parlamenti képviselője.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Videó: Ilyen a mesés Szalajka-völgy egy amerikai youtuber szemével

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra