INSIDER

Szigorú szabályokkal várja majd a Balaton a nyaralókat

Nem lesz az igazi az idei nyár, a Balaton partján is be kell majd tartani a szigorú szabályokat.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus miatt az óvatosság jegyében idén nyáron több óvintézkedést vezetnek be a Balaton parti strandokon. A Likebalaton oldala összegyűjtötte azokat a strandokat, amelyeknél már lehet tudni, mire kell majd számítani a nyaralóknak.

A siófoki strandok üzemeltetője a fizetős strandokon egyenpólós járőrökkel tartatja be a szabályokat. A strandjárőrök már korábban is dolgoztak a fizetős siófoki helyeken, idén pedig kibővül a feladatkörük azzal, hogy felhívják a fürdőzők figyelmét a biztonságos strandolásra és a távolságtartás betartására. Feladatuk pedig a figyelmeztetés lesz, nem a büntetés.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Lesz létszámkorlát is, mivel 16 négyzetméternek jutnia kell egy emberre. A pénztáraknál jelölik a biztonságos védőtávolságot, fertőtlenítőket helyeztek el. A lépcsőkorlátokat félóránként fertőtlenítik, a mosdókat, öltözőket óránként.

Balatonföldváron, a viszonylag nagy partszakaszok miatt (a Keleti strand 35 ezer, a Nyugati pedig 15 ezer négyzetméter ), az önkormányzat úgy vélekedik, hogy az előírt területnagyságokat figyelembe véve is annyi embert tudnak majd fogadni, mint korábban is egy nyári hétköznapon.

Balatonszárszón különösen ügyelnek majd a szabályok betartására, így a kihelyezett lejárók korlátait rendszeresen fertőtlenítik, a vizesblokkokat pedig az előírás szerint gyakrabban takarítják majd.

Balatonbogláron természetesen az előírt fertőtlenítéseket mindenhol elvégzik majd, sőt a közterületeseket is bevetik a strandokon, akik a fürdőzőket fogják felügyelni.

Zalakaroson pedig a másfél méter betartásán, a készpénzmentességen és a fertőtlenítésen lesz a legnagyobb hangsúly, és a medencehasználat előtt és után alapos zuhanyzás kötelező, ahogy papucs használata is.

Szigligeten a strandok 9-21 óráig látogathatók, a pénztár 9-20 óráig tart nyitva. Pénztár zárás után, idén nem biztosítják majd a szabad strand lehetőségét. Létszámstopot is bevezetnek, 1125 fő után pedig beszüntetik a jegyértékesítést. A személyek közötti 2 méter távolságot szigorúan be kell majd tartani, és az idén nem értékesítenek heti és havi belépőjegyeket.

A révfülöpi strandok június 13-án nyitnak. Ezen a parton a bérleteseket előnyben részesítik, hiszen az automata beléptetőrendszer miatt nekik nem kell sorba állni. Létszámkorlát várhatóan nem szükséges, mert nagyok a strandok.

Csopakon sem lesz létszámkorlát, de már előre félnek a bevételkieséstől.

Balatonfüreden a biztonsági őrök és a vízimentők feladatköre bővül, nyitás június közepén.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?