POLITIK

Székely petíció: a 10. országban is összegyűlt az aláírás

Írországban is sikerült megkapni a kellő számú aláírást, egyre növekszik a kezdeményezés súlya. Ezek után muszáj foglalkoznia az őshonos kisebbségek ügyével az Európai Uniónak!
  • Szerző: Ripost

A székely petíció újabb sikert ért el, kipipálták a 10. országot is! Mint a megírta, a feltételeket már sikerült teljesíteni, ugyanis korábban összegyűlt a szükséges egymillió aláírás. Február 7-ig kilenc európai uniós államban – Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában – is meglett a kellő számú szignó.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

székely petíció

Manno István dublini magyar nagykövetnek és kollégáinak köszönhetően Írországban elképesztő aláíráshullám indult meg. Mindent megtettek, hogy értesítsék a helyi ír szervezeteket az Írdalá.hu kampányunkról, ami sikerült is és rekordidő alatt összegyűlt a szükséges aláírás.

A petíció érvényessége és eredményessége már nem kétséges, most az a cél, hogy minél nagyobb nyomatékot kapjon. Május 7-ig még lehet gyűjteni aláírásokat.

Az őshonos nemzeti kisebbségekre most felfigyelt Európa. 50 millióan élnek így Európában, mintegy 25 országban. Nemcsak önmagukért, mindannyiukért indítottak petíciót a székelyek. Az akció óriási véghajrával ért véget, 9 országban összegyűlt a szükséges aláírás. Most már nem lehet lesöpörni a székely indítványt: a kohéziós forrásokból közvetlenül részesüljenek a kisebbségek, vagyis a csíkiak pénzéről ne Bukaresben, a bilboiakéról pedig ne Madridban döntsenek.

74-ből csak 6-szor sikerült

Az európai polgári kezdeményezésről a Lisszaboni Szerződés rendelkezik. Ha egymillió uniós polgár az aláírásával támogat egy javaslatot, akkor az Európai Bizottságnak jogalkotási javaslatot kell előterjesztenie. Feltétel az is, hogy legalább a tagországok negyedében kell csatlakozni a petícióhoz, az Európa parlamenti képviselők létszámának arányában. Eddig 74 ilyen polgári kezdeményezés volt, de eddig csupán 6 esetben sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat. A székely petíció lehet a hetedik.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?