POLITIK

Szánthó Miklós: Nem vitára, hanem harcra van szükség

Nem a család fogalmának felülvizsgálatára és nem vitára, hanem harcra van szükség – jelentette ki az Alapjogokért Központ igazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson pénteken. Szánthó Miklós a rendezvény A nyilvánosság és a család című kerekasztal-beszélgetésén úgy fogalmazott: a család intézményét, a család természetes közegét meg kell védeni.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szavai szerint

a nyilvánosság totálisan kettévált, több releváns társadalmi ügyben – multikulturalizmus, migráció, abortusz, drogliberalizáció, az elnyomottnak tételezett kisebbségek ügye, gender vagy a család témaköre – két teljesen egymással szemben álló vélemény figyelhető meg.

Az egyik szembenéz a valósággal, a valós problémákkal, a másik saját ideológiájának foglya lett, a teremtés rendjével szembemenő álvilágot kreál, és ezt az ideológiát akarja ráerőltetni valamennyi társadalomra – fejtegette, hozzátéve: egy civilizációnak önerőből fenn kell tudni tartania saját népességét és meg kell védenie a társadalmi rend alapjául szolgáló család intézményét.

Az Alapjogokért Központ elnöke után Éric Zemmour francia esszéista, politikai újságíró a franciaországi helyzetről beszélt, ahol a demográfiai csökkenés mellett a migráció is jelen van, továbbá ideológiai harc is folyik. Véleménye szerint jogukban áll kritizálni az LMBTQ-ideológiát, ahogy a feminizmust is kritizálhatják, azonban ez nem azt jelenti, hogy automatikusan ellenségei lennének a homoszexuálisoknak.

Hangsúlyozta,

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az az európai vezető, aki legjobban felmérte, hogy miről van szó, és mennyire fontos harcolni. A népeinknek ez a túlélési záloga

– fogalmazott.

Szilvay Gergely író, a Rubicon Intézet kutatója már azt problémaként értelmezte, hogy a mai posztmodern világban vita van arról, mi az a család, hiszen ennek egy magától értetődő társadalmi intézménynek kellene lennie – hangsúlyozta.

Meglátása szerint

Magyarországon még meg lehet védeni a család hagyományos elképzelését, Nyugaton azonban inkább már arra kell törekedni, hogy visszaálljon a régi felfogás, hiszen ott ma a család fogalmát az LMBTQ-mozgalom tematizálja.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a nyilvánosságban az újfajta családfogalmakkal szemben ellenpropagandára van szükség, amely a hagyományos családfelfogást hirdeti.

A családnak nincs alternatívája – jelentette ki a családokért felelős miniszter a záróbeszédében a IV. Demográfiai Csúcson. Novák Katalin tíz pontban foglalta össze a találkozó tanulságait.

A nyugati világ egyik legnagyobb problémája, hogy nem születik gyermek, pedig nincs fenntarthatóság család nélkül

– kezdte felsorolását az első két ponttal a politikus.

Novák Katalin szerint fontos, hogy ki tudjunk állni a hagyományos értékek mellett, és hogy ténylegesen segítsük a családokat. – Ugyanilyen lényeges, hogy határozottan kell kiállnunk az értékeink mellett – fűzte hozzá.

Szavai szerint szükség van arra, hogy találkozzunk egymással, és beszélgessünk a családról, a demográfiáról. – Egyre többen vagyunk – emlékezett vissza a 2015-ös első demográfiai csúcsra a miniszter, ahol még csak a magyar kormány képviseltette magát, idén pedig

nyolc EU-s tagállamból jöttek döntéshozók a csúcstalálkozóra.

– Feladatunk van. Amikor ilyen találkozókra megyünk, akkor mindenki tettre készen távozik, de utána nem teszünk semmit – fogalmazott a politikus, majd megjegyezte:

gondolkodó, cselekvő emberekre van szükség,

ezen a csúcstalálkozón pedig cselekvő emberek voltak. Hozzátette: született egy deklaráció is, ami az alapja lehet a konkrét akcióknak.

Hazánk kulturális értékeit méltatva a kormánypárti politikus kijelentette: Magyarország egy gazdag ország. Szólt arról is, hogy négy egyházi vezető áldotta meg az eseményt, mindemellett gondolkodók, olimpikonok jöttek el Budapestre, Magyarország gyönyörű fővárosába.

Novák Katalin tisztázta: elutasítják azt a logikát, hogy a világ fel van osztva gyarmattartókra és gyarmatokra, mondván: nem akarunk sem az ideológiai gyarmatok, sem a gyarmattartók közé tartozni.

– Szükségünk van még egy kormányzati ciklusra, mert

ha letérünk erről a rendíthetetlenül családközpontú kormányzati politikáról, akkor egy pillanat alatt lerombolhatunk mindent

– fejtette ki tizedik pontként Novák Katalin. Elmondta, hogy nem egy-két ciklusra terveznek családpolitikát, mert a fiataloknak hosszú ideig biztonságban kell magukat érezniük, hogy merjenek családot alapítani.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezek a legjobb ünnepi főételek
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?