RIPOSTER

Szánthó Miklós: Az ellenzéket gengsztertempó jellemzi

Karácsony Gergely nyíltan beszél a zuglói MSZP lopásairól, kritizálja ellenzéki szövetségeseit és a családját ért fenyegetésekre is utal. A sok szempontból Gyurcsány Ferenc őszödi beszédére emlékeztető felvételen a baloldal főpolgármester-jelöltje két ismeretlen személlyel osztotta meg például azt a vélekedését, miszerint elásnák, ha visszatérne a kerületébe.
  • Szerző: Ripost

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a legnyilvánvalóbb következtetés, amit az egész „sztoriból„ le lehet vonni, az az, hogy egy ilyen összetákolt politikai konstrukció, illetve egy olyan főpolgármester-jelölt, aki maga vall koalíciós partnerei politikai, szellemi és intellektuális alkalmatlanságáról, maga is totálisan alkalmatlan bármiféle vezető pozíció betöltésére.

A hangfelvétel kiszivárgása-kiszivárogtatása sokat elmond arról a gengsztertempóról, ami az ellenzéki oldalt jellemzi – mondta Szánthó Miklós az Origónak.

A hangfelvételt egy polgárpukkasztó balliberális oldal „tette közzé”, azaz nevetséges az a vád, hogy ez a jobboldal „lejárató akciója” lenne. Sokkal inkább arra mutat rá: időről időre felszínre törnek annak jelei, hogy a baloldalon – miközben a külvilág felé a formális jópofizás zajlik – folyamatos a belső leszámolás.

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint ez nyilvánvalóan abból fakad, hogy a nagy ellenzéki összefogósdi valójában egy „patyomkin-hadművelet”, egy kirakat-színjáték, miközben a háttérben iszonyatos és mély konfliktusok rémképei sejlenek fel.

Ebben nincs semmi meglepő, mert egy olyan összefogásról beszélünk, mely a tegnap még radikálisan szélsőjobboldali Jobbiktól a kommunista utódpárton és az SZDSZ-reinkarnáció Momentumon át Magyarország ma legszélsőségesebb pártjáig, a DK-ig ér.

Egy ilyen szivárványkoalíciót nem, hogy egyben tartani, de igazából politikailag összehozni is lehetetlen – legfeljebb papíron működik a dolog.
A politikai, személyes és pártos törésvonalak sokasága tehát magában hordozza az olyan „önlejárató akciókat”, mint Karácsony újabb őszinteségrohamának nyilvánosságra hozatala.

Szánthó Miklós szerint ami a felvételen konkrétan elhangzik, mindent elárul arról az erkölcsi és morális klímáról, ami a balliberális „összefogást” jellemzi, ráadásul az érintett plasztikusan körül is írja saját lehetetlen helyzetét – például a zuglói állapotokkal összefüggésben.

A legfontosabb következtetés azonban, amit az egész „sztoriból” le lehet vonni, az az, hogy egy ilyen összetákolt politikai konstrukció, illetve egy olyan főpolgármester-jelölt, aki maga vall koalíciós partnerei politikai, szellemi és intellektuális alkalmatlanságáról, maga is totálisan alkalmatlan bármiféle vezető pozíció betöltésére – mondta az Origonak Szánthó Miklós.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?