Létrehozva: 2020.01.27.

Sikeres rákterápia kifejlesztői magyar orvosok

Egy klinikai kísérleti programról van szó, amelynek keretében 50 százalékban hatásos kezeléseket értek el eredetileg végstádiumban szenvedő rákbetegeknél. A kutatócsoport nemrég új fehérjéket azonosított, ami a rosszindulatú melanóma terjedésének megállításában segíthet.

Bár csak kevés információ szivárgott ki, annyi tudható, hogy hazánk is részt vesz abban a nemzetközi kísérleti programban, amely azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nagyon magas, csaknem 50 százalékos arányban gyógyulnak a rákbetegek.

A rák kiegészítő kezeléseként alkalmazzák az úgynevezett hipertermiát a konvencionális kezelés mellett vagy után. A C-vitamin feltalálója, Szent-Györgyi Albert – már a Nobel-díj elnyerése után – is foglalkozott a témával. Az eljárás sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben.

Új gépeket, berendezéseket fejlesztettek ki, és különösen a Távol-Keleten (így Dél-Koreában, Japában, Kínában), Dél-Európában (Olasz-, Spanyol- és Görögországban), németajkú országokban (Németország, Ausztria, Svájc és Hollandia), valamint Kanadában terjedt el a terápia alkalmazása.

A budapesti Semmelweis Egyetem három éve vezeti a klinikai kísérleti programot, amelynek keretében eddig összesen 140 beteg kapott kezelést. Csaknem 50 százalékban hatásos kezelésről van szó olyan esetekben, ahol a remény csekély volt eddig.

Ez az 50 százalék azt jelenti, hogy a betegek csaknem fele reagált jól a kezelésekre: elkezdett zsugorodni a tumor a kezelés hatására, számos esetben tünetmentesség alakult ki. Vannak olyan páciensek, akik újra teljes életet tudnak élni.

Fontos tudni, hogy a kezelt 240 beteg valamennyien olyan végstádiumban szenvedő rákbetegek, akikről az orvosok már lemondtak, maximum 6 hónapot adtak nekik. A világban számos országban bevezették már ezt a kezelést, és az egészségbiztosítások is fedezik. Dél-Afrikában például egy nagyon sikeres vizsgálat eredményeit hozták nyilvánosságra a közelmúltban, amely minden várakozást felülmúlt.

A Magyarországon is működő kísérleti programban a daganatok kezelését rádiófrekvenciás sugárzással végzik. Olyan rákbetegek jelentkezhetnek a kezelésre, akik gyakorlatilag már végstádiumban vannak.

Ez azt jelenti, hogy a daganat elterjedt a testben, nem használt semmilyen terápia sem, és az orvosok legfeljebb három-hat hónapot jósolnak a betegnek. A világ több országából jönnek a páciensek a Semmelweis Egyetemre kezelésre.

A kezelés hat-nyolc hétig tart, és hetente általában háromszor kell befeküdni egy-egy órára. Egyáltalán nem fájdalmas, csak egy kis meleget lehet érezni. Fontos tudni, hogy a kezelést a rákbetegek ingyenesen kapták.

A rák kezelésében ma már új felfogás hódít: korábban az orvoslás mindig a megsemmisítés szándékával közelített a daganatokhoz, ezért brutális hatású volt az alkalmazott kezelés. A sugárkezelés, a kemoterápia célja ugyanis az, hogy teljesen elpusztítsa a ráksejteket. Ám ez nagyon megterheli a szervezetet, miközben egyre több adat van arról, hogy nem muszáj ezt tenni.

Mostanában egyre jobban terjed az a gondolkodás, hogy a páciensben megmaradhat a tumor, ha ellenőrizhető mértékű és nincs negatív hatása. A pusztítás helyett tehát az együttélés kerül a középpontba: az a fontos, hogy a daganatok hosszú távon is kontrollálhatók legyenek, így lényegében krónikus betegségként lehet tekinteni a rákra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem hitt a szemének a turista, amikor kinézett a szállodai szobája ablakán, több követője hisztériás rohamot kapott

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Senkinek sem kell a Rolex – beszakadt a svájci óraexport

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött