KÜLFÖLD

Sikeres tesztelésen van túl az egyik koronavírus elleni védőoltás

Az embertesztek biztató eredménnyel zártak, ha a továbbiakban is jól szerepel, megkezdhetik a tömeggyártást.
  • Szerző: Ripost

Az Egyesült Államokban a Moderna nevű cég jelentette be, hogy egy olyan oltóanyagot készítenek, ami képes felkészíteni az emberek immunrendszerét a koronavírus elleni küzdelemre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A cég tájékoztatása szerint, a biztonsági kísérletekben részt vett első nyolc ember szervezetének immunválasza hasonlóan alakult, mint a valódi vírussal fertőzötteké.
Júliusban még szélesebb körben fogják tesztelni, hogy megbizonyosodjanak a szer hatásosságáról – írja a BBC.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Egyébként a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése eddig soha nem látott gyorsasággal zajlik, ugyanis világszerte körülbelül 80 kutató csoport dolgozik a megoldáson.

A Moderna által kifejlesztett, mRNA-1273 nevű vakcina az első, amit embereken teszteltek. A szer egyébként nem a vírus legyengített változatát tartalmazza, hanem az örökítőanyaga egy részét. Így nem tud fertőzést kiváltani, de elég lehet ahhoz, hogy immunválaszt provokáljon.

Az Egyesült Államok kormányának Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete által kifejlesztett oltóanyag a szervezetben elősegíti az antitestek előállítását, amik képesek semlegesíteni a koronavírus kórokozóit.

Ha a további kísérletek és tesztelések is sikeresen zárulnak, akkor megkezdhetik a védőoltás tömeggyártását. A tényleges nyájimmunitás azonban csak akkor jöhet majd létre, ha a világon élő emberek 60-70 százaléka megkapja a készítményt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?