POLITIK

Setét dolgok Soros pénzén, Gyöngyöspata ügyében

Hétvégére a gyöngyöspatai kártérítési perek miatt tüntetést szervezett a hazai Soros-világ, amelynek főszervezője, és tulajdonképpen az arca Setét Jenő roma aktivista – írja az Origo.hu.
  • Szerző: Ripost

A múlt hét közepén jelentette be három civil szervezet, hogy a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt demonstrálni fognak a Kúria előtt. Első körben a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ), az Idetartozunk Egyesület és a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! voltak hivatalosan a szervezők. Azóta csatlakozott az Amnesty International Magyarország, az 1 Magyarország Kezdeményezés, az Autonómia Alapítvány, a SZOCSOMA, és a Főnix Mozgalom.

Ezeknek a szervezeteknek a többsége szorosan kötődik Soros Györgyhöz, ami erős politikai színezetet ad a tüntetésnek. Sajtóértesülések szerint az esemény fő szervezője Setét Jenő roma aktivista, aki az Idetartozunk Egyesülettel tevékenyen részt vesz a mozgósításban. A kevéssé ismert Setétről az Origo.hu hozott nyilvánosságra néhány tényt.

A szobafestőnek, és mázolónak tanuló (most 48 éves) Setét, miután otthagyta a dolgozók gimnáziumát, a '90-es években lehetőséget kapott arra, hogy szociálismunkás-képzésre járjon Tündérhegyen. Ezután Józsefvárosban kapott munkát, ahol három roma intézmény is indult akkoriban.

Politikai karrierje gyorsan elindult: Horváth Aladár hívására szocialis munkásként kapott állást a Roma Parlamentben (RP). Egy konfliktus azonban 1995 májusában arra késztette őket, hogy otthagyják az RP-t, és létrehozzák az egyik legismertebb roma jogvédő szervezetet, a Roma Polgárjogi Alapítványt, ahol egészen 2010 elejéig dolgoztak együtt.

Setét Jenő Soros pénzén kormányellenes (Forrás: MTI/Marjai János)

Setét nem először került szembe a kormánypárttal, korábban többször is támadta a Fideszt.

Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az első Orbán-kormányra a „szegényektől elvonó” magatartás volt a jellemző és sérelmezte, hogy az állam – megítélése szerint – a szegregáló közoktatást és romák foglalkoztatását elutasító munkaadókat támogatja.

2015-ben az „Ide Tartozunk Egyesület” vezetőjeként hirdetett nyílt háborút Orbán Viktor ellen arra hivatkozva, hogy a miniszterelnök „tárgyként” beszélt a romákról, megbélyegezte őket kijelentésével és nem a magyar kultúra részeként tekint rájuk.

2018-ben pedig Lázár János, az akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reflektálva tett közzé egy videót, amelyben a teljes roma közösség nevében beszélve számon kérte kijelentéseit. Ezzel a lépésével ismét a kormánypárt ellen próbálta hangolni a teljes cigányságot.

A kormány döntését követően (amely arról szól, hogy pénz helyett oktatással kárpótolnák az állítólag szegregált gyöngyöspatai romákat) Setét szinte azonnal szervezkedésbe kezdett, online petíciót indított gyöngyöspatai ügyben. Csakhogy kezdeményezése kudarcba fulladt, kevesen írták alá a felhívást, a helyiek 99,7 százaléka nem tette ezt meg. Horváth László, a térség fideszes képviselője szerint csupán pár ex-, és jelenlegi ellenzéki politikus támogatta a petíciót.

A balul sikerült akció után a roma jogi aktivista kormányellenes tüntetés szervezésébe fogott, amelyhez a fenti szervezeteken túl a Horváth Aladár által vezetett Roma Parlament is csatlakozott.

Az elsők között állt ki a megmozdulás mellett Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, aki a cigány kisebbség vezetőinek jelenlétében arról beszélt, hogy pártja nem titkoltan szembe megy a kormánypárttal és Orbán Viktorral a gyöngyöspatai ügyben.

A petíciót indító, majd vasárnapra tüntetést szervező Setét a Háttér Társasággal és a Soros György által pénzelt Helsinki Bizottsággal közreműködő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) honlapján munkatársként, pontosabban terepmunkásként van feltüntetve. A NEKI támogatói között első helyen található a Magyar Soros Alapítvány.

De nem ez az egyetlen bizonyíték a kapcsolatra: az általa vezetett Idetartozunk Egyesület alaptőkéjét az amerikai milliárdos alapítványa, az OSF adta. A 2017 tavaszán bejegyzett roma jogvédő szervezet létrejöttét ráadásul Sorosék egyik pályázata biztosította. Az Idetartozunk Egyesület egyébként azon kevés hazai szervezet közé tartozik, amelyeket Judith Sargentini volt európai parlamenti képviselő jelentésének elkészítése során meghallgatott.

És ezeket olvastad már?