Létrehozva: 2021.08.22.

Sebastian Kurz ellenzi újabb afgán menekültek befogadását

Sebastian Kurz osztrák konzervatív kancellár ellenzi, hogy több Afganisztánból menekülő embert fogadjanak be országába most, hogy a közép-ázsiai országban a radikális tálibok átvették a hatalmat.

Ez a politikus Puls 24 tévécsatornának adott, vasárnap adásba kerülő interjújából derült ki, amelyből részleteket hoztak nyilvánosságra.

Ausztria a 2015 és 2016-os európai migrációs válság idején lakossága több mint egy százalékának megfelelő számú menedékkérőt fogadott. Kurz karrierjét a bevándorlással szembeni kemény fellépésre építette, 2017 óta minden parlamenti választást megnyert – írta a Reuters hírügynökség az interjút ismertető anyagában.

Miközben az Európai Unió azon töri a fejét, hogy mit kezdjen azokkal az afgánokkal, akik az elmúlt 20 évben segítették tevékenységét, Kurz azt mondta, hogy az Ausztriába jövetel nem lehet választási lehetőség.

Egyértelműen ellenzem, hogy most önként több embert fogadjunk be, és ez nem fog megtörténni a kancellárságom idején

– hangoztatta Kurz az interjúban.

Ausztriában több mint negyvenezer afgán menekült él, ami a második legnagyobb szám Európában Németország után, ahol 148 ezren vannak – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) 2020-ra vonatkozó adataiból. Ausztria lakossága kilencszer kisebb, mint Németországé. Ausztria emellett semleges ország, és nem tagja a NATO-nak. Csak nagyon kis számú katonát küldött Afganisztánba. A NATO honlapja szerint 16 katonát vezényelt az afgán biztonsági erők kiképzésére és tanácsadására irányuló Eltökélt Támogatás nevű műveletben – emlékeztetett a Reuters.

Kurz az országukból menekülő afgánokról szólva kijelentette: „Nem az a véleményem, hogy több embert kellene befogadnunk. Épp ellenkezőleg.” Úgy vélekedett, hogy az Afganisztánból menekülő embereknek a régióban kellene maradniuk, hozzátéve, hogy a szomszédos Türkmenisztán és Üzbegisztán csak 14, illetve 13 afgán menekültet fogadott be, ami megegyezik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által közzétett adatokkal.

Erdoğan is elutasító állásponton. Törökország nem tud megbirkózni egy Afganisztánból kiinduló újabb menekülthullámmal – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök szombaton. – Elkerülhetetlen egy újabb migrációs áradat, amennyiben nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket Afganisztánban és Iránban – hangsúlyozta Erdoğan az Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során. – A mintegy ötmillió menekültet befogadó Törökország nem tud megbirkózni további migrációs teherrel – emelte ki.

 

Az Európába szivárgó terrorizmus veszélyére figyelmeztet a bevándorlásellenes olasz Liga elnöke.

Újabb konfliktus forrásává vált az olasz koalíciós partnerek számára az Afganisztánban kialakult krízishelyzet kezelése, valamint a menekültek befogadása. A központi kérdés: kiket és milyen mennyiségben fogadjon be Olaszország. Különösen a jelenlegi helyzetben, amikor napi rendszerességgel kötnek ki a déli partoknál az Afrikából érkező illegális bevándorlók hajói. Mario Draghi kormányfő a minap közleményt bocsátott ki, azt követően, hogy a tálibok kezére került Afganisztán.
Nem hagyjuk magukra azokat, akikkel éveken keresztül együtt dolgoztunk

– üzente a nyugati világgal együttműködő, majd magára hagyott lakosságnak az olasz miniszterelnök. A minisztertanács által kibocsátott közlemény bejelenti, hogy Olaszország az európai partnerországokkal közösen részt vállal az afganisztáni krízis rendezésében. Hangsúlyozta, hogy a tagországoknak mindent meg kell tenniük, a tálibok haragjától menekülő lakosság befogadására”, arról azonban, nem született döntés, hogy hány menekült befogadását vállalja Olaszország. A kormánypártok véleménye ugyanis ebben a kérdésben is jelentősen eltér egymástól. Az Enrico Letta vezette Demokrata Párt azonnali és korlátok nélküli befogadást sürget, Matteo Salvini, a Liga főtitkára azonban óvatosságra inti koalíciós partnerét. A volt belügyminiszter a Morning News című olasz televíziós műsorban nyilatkozott az afgán krízisről.
Nem így kellett volna végződnie húsz év erőfeszítés után, nem kellett volna gyáván elmenekülni. Az amerikaiak döntése miatt a tálibok kezében hagytuk az országot

– fogalmazott. A volt belügyminiszter a televíziós műsorban elmondta, hogy kapcsolatban áll az afgán és a pakisztáni nagykövetekkel, hiszen Pakisztán főszerepet játszik a szélsőséges és fanatikus iszlám terjedésében. Afganisztán, Pakisztán, Törökország, Irán hatással van Egyiptom, Líbia és Tunézia helyzetére. Nem csak nekik probléma, hanem veszélyt jelent számunkra is.
Az ideális megoldás a humanitárius folyósók létesítése lenne, a nőket és a gyermekeket biztonságba kell helyezni. Senki sem kérheti Olaszországtól, hogy fogadjon be 30-50 ezer menekültet, már így is Európa menekülttáborává vált. Létezik még 26 tagország?

– tette fel a kérdést Salvini. Véleménye szerint amennyiben a válasz igen, akkor most rajtuk a sor, nem terhelheti a világ minden problémája az olaszokat. Ne felejtkezzünk meg a terrorista beszivárgások veszélyére figyelmeztet a volt belügyminiszter, nem tehetjük meg, hogy ellenőrzés és korlátok nélkül mindenkit beengedjünk – jelentette ki a Liga elnöke.
Nem nyithatjuk ki a kapukat több millió menekült előtt, akik között potenciális terroristák is érkezhetnek Európába

– szögezte le.

Megkezdődött az afgán menekültek elhelyezése az olaszországi városokban, miután már több mint kilencszázan érkeztek péntekig. A felmérések szerint az olaszokat megosztja az afgánok befogadásának a kérdése.

A Kabul és Róma közötti légi folyosón közlekedő olasz katonai repülőkkel érkezett több mint 900 afgán az utóbbi években az országban szolgáló olasz katonai és diplomáciai képviseletekkel dolgozott együtt. Sajtóforrások szerint a következő napokban további négyszázan érkezhetnek.
Luigi Di Maio külügyminiszter 2500-ra tette az első körben Olaszországba menekítendő afgánok számát.

A legutóbbi, csütörtökön érkezett csoportból 34 főt az olasz fővárosból Milánóba szállítottak tovább buszokkal. A Herát városában 2013 óta működő olasz egészségügyi központ orvosairól, személyzetéről és családjaikról van szó, akiket egy milánói Covid–19 szállodában helyeztek karanténba. Toscana tartomány 112 afgánt fogadott be. A szétosztást a különböző önkormányzatok között a római belügyminisztérium koordinálja. A sajtónak az afgán rendőrség egyik tisztje nyilatkozott, akit az olasz fegyveres erők egyik támaszpontján helyeztek el Abruzzo régióban. Arcát a kamerák előtt eltakarva elmondta, hogy feleségével és gyermekével muszáj volt menekülnie, mivel a tálibok házról házra keresték őt a korábbi kormánnyal és az olaszokkal való együttműködése miatt.
Az Affaritaliani.it hírportál közölte felmérés szerint az olaszok valamivel több mint fele, 52,9 százalék támogatja az afgán menekültek befogadását. Másik része nemet mond.

A kérdés a római kormánypártokat is megosztja. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) humanitárius folyosókat sürget, a jobboldali Liga az olaszokkal együttműködött afgánok mentését támogatja, ellenezve a kapunyitást több ezer menekült előtt. Az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) szerint az Afganisztánnal szomszédos országokat kell segíteni a menekültek befogadásában. Matteo Salvini, a Liga vezetője javasolta, hogy a jelenleg Olaszország által elnökölt G20-as csoportnak az afganisztáni helyzetről tervezett rendkívüli ülésére Pakisztánt is hívják meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában