POLITIK

Salvini nem fél a börtöntől, migránsügyben áll a bíróság elé

A Liga szenátorai a felsőház mentelmi bizottságának hétfői ülésén igent mondtak vezetőjük, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására, miután a párt vezetője bejelentette, hogy bíróság elé akar állni egy tavaly nyári migránsügyben.
  • Szerző: M.M.

Az ülés kezdete előtt a Liga bejelentette, hogy vezetője kérésére a mentelmi jog megvonását támogatja. A jobboldali koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) nemmel szavazott a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonására. A kormánypártok távol maradtak. A Liga jelen lévő öt szenátorával az FdI és a FI ugyancsak öt szenátora állt szemben e kérdésben, szavazategyenlőség a szenátus szabályai szerint a mentelmi jog megvonására szavazók akarata számít erősebbnek.

Salvini hangsúlyozta, hogy egyszer és mindenkorra le akarja zárni az ügyet, ezért kész bíróság elé állni. „A baloldal nyitott kikötőket akar, mivel a migrációból akar gazdagodni. Én viszont a börtönt kockáztatom, mert néhány napig nem engedtem partra szállni a migránsokat” – jelentette ki Salvini a vasárnapi tartományi választások újabb kampányhelyszínén, Bologna közelében.

Hozzátette, a római kormány ahelyett, hogy a Líbiából érkező terroristákat állítaná meg, azt állítja bíróság elé, aki a nemzeti határokat védte.

„Készen állok bíróságra menni, és Giuseppe Contét és Luigi Di Maiót is viszem magammal” – jelentette ki a kormányfőre, valamint az egyik kormánypárt, az M5S vezetőjére utalva.

Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén az olaszországi partokhoz érkezett 131 migráns szárazföldre lépését, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség a szenátor Salvinivel szemben eljárást indított a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt.
A Liga most Matteo Salvinit támogató akciót indított Koplaljunk Salvinivel! jelszóval. A csatlakozók a digiunopersalvini.it honlapon csatlakozhatnak egy napi koplalással Salvini támogatására.

 

És ezeket olvastad már?